Skip to content

“Aquest llibre pretén ser una mena de guia del debat actual sobre la turistització”

Ivan Murray (Sóller, 1970) és doctor en geografia per la UIB. Recentment ha publicat “ Turistificación global. Perspectivas críticas en turisme” juntament amb Ernest Cañada. Parlam amb ell sobre aquest nou llibre, que aviat sortirà en format digital.

De què va aquest llibre?
Aquest llibre està pensat com un manual de consulta per persones tant del món acadèmic com les preocupades pels canvis que s’estan produint, sobretot arran de la crisi, amb la profundització de la turistificació que agafa unes dimensions inimaginables.

Ho analitzau només des de Balears?
No. De fet, és un llibre coral que compta amb més de vint autors i molt extens. Aquest llibre pretén ser una mena de guia del debat actual sobre la turistització, des d’un punt de vista teòric i amb la mirada molt posada dins del món hispà. En certa manera és un material propi sobre els nostres contextos enfront del discurs predominant de l’acadèmia anglosaxona. És una invitació a tastar aquests temes i poder elaborar un criteri. propi. Crec que a partir de la reflexió col·lectiva i amb el component de classe podem arribar a pensar les solucions.

Quins són els trets de la turistització que analitzau?
El punt de partida és una contextualització de la tradició crítica de l’anàlisi turística, entès com una forma més del capitalisme, des dels anys 60 fins als nostres dies. Es tracta de cercar contraargumentacions al relat hegemònic de què el turisme és una benedicció, pràcticament un regal dels déus. El turisme ha servit de palanca de sortida de la crisi, aquí ho hem pogut veure però també analitzam altres factors com l’acaparament de terres per part de grans multinacionals, expulsant comunitats i destrossant l’entorn. Un altre eix que analitzam és la nova onada de turisme en els espais urbans, que han estat un dels grans espais de combat i això ha servit per, en certa manera, posar la qüestió turística al centre dels estudis crítics i en l’agenda dels moviments socials. Analitzam també el procés de precarització de la vida, lligada a la mercantilització turística dels habitatges i també la qüestió de classe, molt lligada amb els processos de gentrificació. Un altre tema important que apareix és la dimensió de gènere vinculada al turisme i les relacions laborals que l’acompanyen o els canvis en el món empresarial, que després de la crisi ha caminat cap a un món molt més especulatiu… Un exemple recent d’això és el cas de Thomas Cook.

També tractau la qüestió del canvi climàtic.
Sí. L’emergència climàtica és un tema que no es pot obviar. Quin futur pot tenir un sector que viu directament d’una gran injecció de combustibles fòssils? La gran majoria de turistes viatgen en avió i en un escenari de canvi climàtic això representa un risc important per aquest sector, que és molt vulnerable. A més, les principals zones turístiques del planeta estan situades al litoral i seran les més afectades.

Back To Top
Search