Skip to content

“Calidoscopi està pensat per a gent amb ganes de crear i que sempre s’ha sentit limitada a l’hora de fer-ho”

Hom no sap què hi passa. L’entorn de la plaça de Joan March, al capdavall del carrer d’Artà és una olla de pressió artística i civicocultural. L’Ateneu Lo Tort; l’espai de creació i reflexió de Joan Miquel Artigues, el taller de Catalina Julve, Toni Pasqual i Domènec Boronat; l’acadèmia de dansa Nou Ritme; la sala de teatre La Fornal; i ara, per acabar-ho d’adobar, Calidoscopi, un espai d’art, situat al número 6 del carrer de les Coves dels Hams i regentat per Marina Cànoves. L’artista manacorina ha obert aquest taller on “propòs experiències creatives i és cadascú qui troba una mica el camí”. “Jo simplement servesc d’estímul”, diu, mentre afegeix que “està adreçat tant a adults com a nins”, tot i que reconeix que la fotografia, tant digital com analògica, “sí que està pensada exclusivament per a adults”.

Calidoscopi, a banda d’oferir els tallers de creació plàstica i de fotografia d’entre setmana, també proposarà monogràfics per als dissabtes, que en un principi farà ella mateixa, però que també podria obrir a altres artistes.

Aquest nou espai d’art a Manacor està pensat per treballar-hi les diferents disciplines plàstiques, des de la pintura a la fotografia, passant per l’escultura o el dibuix. Però no s’atura aquí, i té també en compte l’expressió corporal, en el sentit “d’explorar la representació gràfica del moviment”, diu Cànoves, que també preveu “integrar la meditació en el fet artístic i creatiu. Fa molts d’anys que faig ioga i m’agradaria incloure això dins l’experiència. Hi ha certes tècniques artístiques que ja són una forma de meditació”, o dit d’una altra manera, “també a través de la meditació es pot induir a fer un tipus d’exercici o un altre”. En definitiva, es tracta d’aprendre a mirar un poc cap a l’interior.

Les sessions artístiques proposades per Calidoscopi comencen amb una proposta, “que pot ser una tècnica nova, però al cap i a la fi, aquesta tècnica ha de ser entesa com un canal per arribar a quelcom de més endins mentre es perfecciona aquesta tècnica”.

Per assistir a aquestes sessions que proposa Calidoscopi, però, “no es necessiten coneixements previs ni cap tipus d’experiència”. A Calidoscopi “el dibuix figuratiu s’hi tendrà en compte com una eina o un camí més a explorar, però no serà l’eix central de la línia creativa, perquè en art, no hi ha res que sigui bo o dolent”. Calidoscopi, per tant, està pensat per a gent “amb ganes de pintar o de prodigar-se artísticament i que sempre s’ha sentit una mica limitat a l’hora de fer-ho”.

Tanmateix, Cànoves sí que reconeix que “en els tallers de fotografia s’hi inclou necessàriament una part molt més tècnica, encara que també es potencia la fotografia artística”. Aquestes classes de fotografia seran d’una sessió setmanal, mentre que les d’expressió artística es podran seguir de forma més lliure en els horaris i dies que Calidoscopi tendrà obert.

Precisament els tallers de fotografia, necessàriament més pautats, estan pensats en trimestres, per facilitar que la gent es pugui incorporar al que més li convengui. En un primer bloc es treballarien aspectes més tècnics, que inclourien el coneixement de la càmera, o les bases de la composició; en el segon trimestre, es treballaran aspectes més específics, com ara la il·luminació, el retrat, el paisatge o el bodegó… I finalment, el tercer bloc implicaria un treball més manual, amb el tractament d’imatges, les composicions a partir de diferents imatges, o la narrativitat de la fotografia…

De cara a l’estiu, a banda de nous monogràfics que completarien el calendari, C
Calidoscopi també oferirà una escoleta d’estiu per a infants.

Cànoves, a més, vol anar més enllà de la creació artística tradicional, i pensa ja en cuina creativa per a infants, o també en jardineria, aprofitant el jardí que corona la part de darrere del local. Els interessats en poden saber més coses consultant la seva pàgina de Facebook o també visitant el blog calidoscopiespaidart.blogspot.com.

Calidoscopi Espai d’Art va ser inaugurat aquesta setmana passada amb la participació de Roger Pistola i Llorenç Barceló i l’assistència d’un nombrós públic.

Back To Top
Search