Skip to content

Inaugurada l’escultura “Tonina Cabrer”, que Jeroni Bosch ha donat al poble de Manacor

La ciutat de Manacor compta amb més art al carrer. Dissabte dia 2 d’octubre, es va inaugurar a la plaça Joan March l’escultura pública Tonina Cabrer (1892-1991). “És un retrat de la meva padrina que vol ser un homenatge a les famílies humils que fent feina de sol a sol a foravila varen aixecar aquest poble, és una herència que avui gaudim nosaltres i que hem d’agrair”, explicà l’autor, Jeroni Bosch, poc després de la inauguració de la nova escultura pública de Manacor. L’acte inaugural va començar a les set de l’horabaixa i va comptar amb la presència de la regidora de Cultura, Antònia Llodrà; l’artista i escultor Jeroni Bosch; les regidores Maria Bel Bauzà i Maria Antònia Sansó; els representats de l’Associació de Veïnats de Llevant, desenes de veïnats de la barriada de Baix des Cós, a més dels amics i familiars de l’artista.

L’escultura que es pot veure a la plaça Joan March està situada sobre un pedestal, es titula Tonina Cabrer (1892-1991) i consta d’una escultura figurativa de ciment i fibra de vidre que mostra una dona major amb l’esquena encorbada que camina amb l’ajuda d’un gaiato. Al seu costat s’hi pot contemplar una figura d’acer, més abstracta, “que representa un nét, un descendent que la té present”, explicà el mateix artista.

Després de donar a conèixer la nova escultura pública, a les vuit del vespre, es va inaugurar l’exposició Evocacions a la torre de ses Puntes, on Jeroni Bosch “mostra el seu nou llenguatge, que a la seva obra figurativa hi incorpora noves formes abstractes que segueixen imatges i símbols que no estan lligats a cap referent social o cultural i que l’artista anomena nexe-llenguatge”, explica la comissària de l’exposició, Elena Sierra.

A més, les Evocacions de Jeroni Bosch transporten l’espectador als records i vivències més ocultes de l’artista, que ha plasmat sense prejudicis proposant un diàleg amb la matèria amb què treballa i amb l’espectador. El resultat de tot plegat és un conjunt d’obres que conflueixen en un resultat conceptual i estètic que defineix aquesta mostra. L’exposició es podrà veure fins dia 14 d’octubre, de dimarts a divendres, de 18 h a 20 h.

En paraules del mateix artista, les més de 30 peces que configuren la mostra són fruit d’una feina de recerca “que es remunta a l’any 2010. És una feina que s’havia anat fent i que es venia directament, de manera que no s’havia mostrat mai”.

Bosch remarca que el nexe-llenguatge neix del seu interès pel “llenguatge primigeni, el llenguatge preverbal, basat en el símbol i en la imatge”. L’escultor explica que en la seva escultura “no hi ha cap lligam sociocultural, llevat que el vulguis tenir”. I afegeix que “l’observador sempre és en tot cas superior a l’escultor. S’intenta que l’escultura deixi de ser objecte per passar a ser subjecte, que tengui la seva pròpia vida, que la hi dóna l’espectador. L’escultor és un mitjà, un intermediari de processos, no serveix per a res”.

Gairebé totes les escultures que formen Evocacions estan fetes amb alumini, “amb una tècnica molt difícil d’explicar, tan antiga que no té ni nom”. De fet, diu Bosch, “estic emprant les tècniques dels planxistes antics, que a base de cops de partell donaven forma als cotxes”.

Back To Top
Search