Sílvia Rigo
MenysTurismeMésVida, una organització popular d’intel·ligència col·lectiva, ha posat en marxa una mobilització pel dia 21 de juliol, que començarà a les 19 h a l’Estació Intermodal de Palma i que vol ser una crida d’atenció en contra del monocultiu turístic, el model socioeconòmic de les Balears basat en el desenvolupament únic i exclusiu del turisme com a motor econòmic.
Aquesta serà la primera gran manifestació de la seva darrera campanya, “Canviem el rumb! Posem límits al turisme”, que va arrencar el passat 21 de juny i suposà el punt de partida de la batussa contra els problemes derivats dels excessos turístics.
La raó de ser d’aquest projecte és posar fre als impactes negatius del turisme, així com garantir els drets, el respecte i la protecció de l’arxipèlag i dels seus espais naturals. A més a més, aspira a assegurar l’accés dels residents a un habitatge digne, i a posar fi a la gentrificació (un procés que està guanyant força a Europa i que implica una transformació d’un barri antigament degradat que acaba transformant-se de classe mitjana-alta, de manera que llurs habitants originals, més empobrits, acaben essent expulsats), i a la consegüent especulació immobiliària que enfronten els nadius i que dificulta trobar residència a un preu raonable. Finalment, ambiciona consolidar una millora dels serveis i dignificar-ne els treballs, i també lluitar a favor de la defensa i el respecte de la llengua i la cultura illenques.
Els principals impactes negatius del turisme són evidents: l’alteració i la destrucció dels recursos físics; la contaminació; l’impacte visual i les modificacions del paisatge que poden afectar la bellesa natural del territori; la pèrdua de biodiversitat; la contribució directa d’aquest sector a l’efecte hivernacle (especialment pel que fa a transports i a l’ús energètic) i, per tant, el debilitament de la capa d’ozó; l’ocupació inadequada del sòl; les disputes causades pels recursos (fonts d’aigua o espai); la desertificació; etc. I, tot i les conseqüències nefastes que presenta el turisme, amb una planificació i gestió adequades, aquesta activitat econòmica podria tenir efectes molt positius, com la sensibilització de la població i dels visitants, i la contribució a la protecció de les àrees naturals, els endemismes i el patrimoni.
En paraules de l’organització, desitgen “establir límits al turisme, i treballar tots junts per assolir un model socioeconòmic més just i sostenible”. És a dir, l’objectiu final de la manifestació i de les seves propostes és obtenir un turisme que sigui respectuós i beneficiós per a les comunitats locals i l’entorn.