Skip to content

Coca de nata i vainilla

Si anau a les fruiteries de Manacor, n’hi ha qualcunes que ofereixen entre els seus productes flors comestibles. N’hi ha que tenen manies a l’hora d’afegir aquests ingredients en alguns plats, com per exemple les ensalades. Evidentment no es poden menjar totes, però segur que qualque vegada heu menjat flor de carabassó farcida, per posar un exemple. O almanco n’haureu sentit a parlar.
Un dels ingredients més utilitzats a la cuina i, sobretot en rebosteria és la vainilla. Hi ha gelats, galetes, coques… val per tot. I sí, la vainilla també és una flor molt especial, o més concretament el seu fruit. La paraula vainilla prové de “pequeñas vainas” o “vainillas”, que era com les varen anomenar els espanyols quan varen arribar a Amèrica. En concret la Vainilla planifolia, mexicana ella, va ser utilitzada pels asteques per aromatitzar el cacau i era molt preuada. El rei Lluís XIV de França, enamorat del seu aroma la va començar a cultivar a l’illa de Reunión, anteriorment coneguda com a Bourbon, d’aquí que la vainilla que ve d’allà s’anomeni vainilla Bourbon. Però no va ser fins el segle XIX que varen conseguir pol·linitzar la flor de la vainilla i Madagascar es va convertir en el primer productor del món d’aquesta varietat d’orquídia.

Després del safrà, és l’espècie més cara ja que la producció depèn totalment de la mà d’obra humana. De fet, la majoria de vainilla que consumim el més segur és que sigui saboritzant artificial, ja que el kg de beines de vainilla està sobre els 580€. I es necessiten entre 2 i 3 kg de beines per produir-ne mig kg de vainilla processada. Ja ho val!

Passa a passa

1- Posam en un bol la farina, la farina de blat de moro, el llevat i la sal. Miram que no tengui grumolls i si en té la passam pel sedàs. Reservam
2- Pujam la crème fraîche amb les varetes i reservam.
3- Pujam els ous i anam afegint el sucre a poc a poc fins que es dissolgui i els ous es blanquegin i quedin espumosos. Quan quedi poc per acabar de batre hi afegim la vainilla.
4- Incorporarem la farina en tres vegades alternant amb la nata, també en tres vegades fins que tot estigui ben integrat.
5- Ho posarem en el motlle, prèviament untat i ho posarem dins al forn (també prèviament calent) durant 35-45 minuts o fins que en punxar amb un escuradents aquest surti eixut i net.
6- Quan estigui defora del forn el deixarem reposar durant 10 minuts i passat aquest temps el treurem del motlle sobre una reixeta i ja el deixarem refredar definitivament. En estar ben fred podem espolsar sucre en pols per sobre. Perquè no perdi humitat, tot d’una en treure’l del motlle el podem embolicar amb paper film i el deixam refredar d’aquesta manera.

Ingredients:
300 ml de crème fraîche
200 g de sucre
3 ous XL
200 g de farina
50 g de farina de blat de moro
2 culleretes de llevat en pols
3/4 de cullereta de sal
2 culleretes de vainilla en pasta
Back To Top
Search