Skip to content

El concert de Bartomeu Mut posarà la cirereta al treball de Präet sobre l’orgue del Convent

Bartomeu Mut serà l’intèrpret que oferirà el concert previst cada tercer dissabte de mes a les 12 hores.  Ja tocà durant les festes de Sant Domingo, i ara torna a Manacor en el segon concert de tardor-hivern. Un organista que ha marcat una fita, ja que és el primer seglar que ocupa el càrrec d’organista de la Seu de Mallorca en tota la seva història, després d’unes dures oposicions. Mut hi ha de ser present cada diumenge i festes assenyalades acompanyant els diferents oficis i misses.

El càrrec d’organista no és exactament el mateix, històricament, que el de mestre de Capella. Poques vegades recordam que la Seu de Mallorca ha comptat amb mestres de destacada vàlua musical, com Pau Villalonga, que treballà també a Santa Maria del Mar i després retornà a Mallorca com a mestre de Capella.

El concert de Mut posa la cirereta a una setmana de treball sobre l’orgue. L’expert belga Wilfried Präet ha fet un inventari i neteja de l’instrument. El més important, però, és el diagnòstic i la proposta de restauració. Renovar un instrument d’aquestes característiques implica pensar en reutilitzar material, adequar i modernitzar altres parts, reflexionar sobre el tipus de repertori que pot ser millor partint de l’orgue actual i intentar arribar a un instrument que pugui respondre a programes musicals de diferents estils.

Aquest mestre organer no és la primera vegada que treballa a Mallorca, donat que ha estat el responsable de la restauració de l’orgue de Santa Creu, a més d’altres orgues dins territoris catalans com el de Montbrió. El seu estudi permetrà conèixer, doncs, l’estat actual de l’instrument i planificar una restauració que permeti comptar amb un instrument i un espai (el Convent de Manacor) capaç d’oferir cicles de música i propostes didàctiques al voltant de l’orgue.

*Fotografia: Wilfried Präet, la seva ajudant Anne Joseph i Bartomeu Mut.

Back To Top
Search