A Manacor la cultura popular i la que demostra que cada barriada té el seu caràcter són ben vives. Ho demostra la immensa mostra de balls compostos i de figures que s’hi conserven vius: dimonis, cossiers, indis, moretons, nanets i dames de Santa Catalina i els Creuers. I és que aquest cap de setmana passat les festes d’aquesta barriada han fet lluir la part més tradicional amb les danses de les Dames de Santa Catalina i la processó de llanternes posterior. Les dames dissabte ballaren l’oferta a la capella de la residència de Manacor i després dansaren pels carrers del barri.
Nou nines dansaires d’entre deu i dotze anys vestides amb falda blanca executen figures geomètriques que recorden estrelles i cercles al voltant de la figura de Santa Catalina Tomàs, que encarna una altra nina. Aquest ball compost, que s’estrenà dia 6 de novembre de 1999, amb la presència dels Moretons, s’inspira en l’enorme patrimoni de danses rituals amb què compta Manacor i ja és una nova tradició que és a punt de complir la majoria d’edat.
Però les festes del barri de Santa Catalina i els Creuers van molt més enllà del ball de les Dames. La bauxa va començar dissabte dia 5, amb la tradicional repicada de campanes i l’amollada de coets que va servir per cridar els veïnats a estendre les ensenyes del barri a ca seva i així anunciar les festes. El matí de dissabte es va dedicar als més petits. Des de les deu del matí, quan va començar el concurs de dibuix, i fins passades les sis de l’horabaixa les famílies varen concentrar-se a la plaça de Santa Catalina per poder gaudir del contarondalles que va protagonitzar l’actriu Francesca Vadell i que es va celebrar en col·laboració amb la Institució Antoni M. Alcover; de l’exhibició de judo que va anar a càrrec del Dojo Muratore; dels jocs populars, i del taller de llanternes.
A les sis i mitja la festa es va traslladar a la residència de la tercera edat, on se celebrà la tradicional litúrgia i des d’on les Dames de Santa Catalina sortiren en processó acompanyades de desenes de llanternes. I el vespre, a les 21 h tothom va poder ballar de bot a la plaça.
L’endemà, diumenge dia 6, va ser el torn dels més esportistes. A les nou del dematí començà la bicicletada i a les 11 h, després de la xocolatada, la cursa popular. Hi va haver trofeus pels primers classificats de cada modalitat. Però l’activitat frenètica només es va suspendre a l’hora d’elaborar les paelles del concurs i per dinar. El capvespre els ballarins d’Estudi Ivana varen demostrar les seves habilitats per ballar i a partir de les 18 h el ball de saló i el ball en línia varen omplir de ritme la plaça de Santa Catalina per acomiadar les festes.