skip to Main Content

De Manacor a Roma: els Moretons ballaran al Vaticà

Dimecres 19 d’octubre, els vuit infants dansaran davant el Papa durant una recepció amb l’objectiu de donar a conèixer el patrimoni cultural del municipi

Dimecres 19 d’octubre, els Moretons ballaran a la plaça de Sant Pere del Vaticà davant el cap d’Estat del país, el Papa Francesc. Una iniciativa que neix arran de la col·laboració entre l’Associació Cultural Sant Domingo, l’Ajuntament de Manacor i el musicòleg Salvatore di Russo.

Tal com recorda la delegada de Turisme, Maria Antònia Truyols, l’italià va passar dues setmanes al municipi fent la seva tesi doctoral en l’àmbit de l’educació i la percussió. Es va documentar sobre les diferents danses de la vila i, en particular, sobre el ball dels Moretons perquè utilitzen la percussió. Va ser durant aquesta estada, que di Russo es va reunir amb l’associació i la delegació de turisme i “es va comprometre a fer gestions perquè els infants poguessin ballar davant el Papa durant una de les seves audicions”, assegura la regidora.

I així ho va fer. L’Associació Cultural de Sant Domingo ja ha posat fil a l’agulla i enllesteix tots els detalls. Deixant de costat de manera puntal la dansa com a tal, han organitzat, també, un viatge de tres dies a la capital italiana. S’hi poden apuntar un total de 40 persones, però aquest dilluns tan sols quedaven dues places lliures. Quedaran a Roma des de dilluns 17 fins dijous 20 fent activitats molt diverses, sobretot culturals a través de visites guiades.

A més, comenta Truyols, estan fent “gestions” perquè puguin ballar a la plaça d’Espanya, davant l’ambaixada espanyola a Roma.

Nervis, emoció i patrimoni

Anar a ballar la dansa al Vaticà és un repte important. Al si de l’Associació Cultural de Sant Domingo ho viuen amb “emoció, nervis, preocupació i enfadades” perquè “no tot és fàcil”, afirma el seu president, Antoni Oliver. “Hi ha emoció, només faltaria, mai hauríem somiat aquesta aventura amb els Moretons; però, per l’altra banda, hi ha nervis de si tot anirà bé, és una responsabilitat difícil d’assumir, però s’assumeix amb ganes”, diu.

I és que ho entenen com “un repte de divulgació dels Moretons a escala internacional”. De fet, Oliver assegura que “una vegada hagin ballat i fet la volta al món, una de les coses que quedarà plasmada serà la conservació i transmissió de la cultura popular any rere any i de generació en generació” que suposa el ball.

La dansa dels Moretons està fortament arrelada a Manacor i “és important per la cultura i la gent que estima la cultura”, diu Oliver. Al que afegeix que, a més a més, és una oportunitat per “transmetre un patrimoni cultural i material”. Idea compartida per la delegada de Turisme, qui afirma que “l’objectiu és donar a conèixer el patrimoni cultural i desestacionalitzar el turisme”
Així mateix, el president de l’Associació Cultural de Sant Domingo observa que “és un sentiment”, una visió que, ben segur, deixaran ben plasmada després d’haver ballat a la plaça de Sant Pere a l’octubre.

Back To Top
Search