Skip to content

Denuncien com un acte vandàlic l’aparició de bosses amb restes humanes a l’excavació de la fossa de Son Coletes

L’Ajuntament de Manacor, la direcció general de Memòria Democràtica i l’equip d’arqueòlegs que ha excavat la fossa del cementeri de Son Coletes denunciaran l’aparició de bosses amb restes d’ossos humans a les excavacions que es varen reprendre fa nou mesos amb el Pla de Fosses del Govern. Així ho han explicat les administracions, que asseguren que “les restes estaven custodiades i aquest fet només es pot explicar si algú va accedir-hi i les va traslladar a l’exterior”, expliquen fonts del Govern.
“En cap cas es tracta de restes de represaliats durant la Guerra Civil o la postguerra, gairebé totes les restes són de la pesta del 1820 i amb tota seguretat són anteriors a la reforma del cementeri de la dècada de 1950”, detallen fons del Govern. La notícia de l’aparició de les bosses amb restes humanes la va avançar la revista Manacor Comarcal. Durant aquesta setmana l’Ajuntament i la direcció general de Memòria Democràtica del Govern han intentat esquivar les culpes. Fonts municipals varen informar els mitjans que la retirada i la custòdia de les restes que apareixen durant l’excavació correspon a la Conselleria de  Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica. Però des del Govern el secretari autonòmic de Memòria Democràtica, Jesús Jurado, assegurà que “només són competència nostra els ossos que podrien correspondre a represaliats del Franquisme”.

Al magatzem
Les restes humanes que varen aparèixer escampades en bosses “correspondrien a enterraments antics, molts dels quals s’havien remogut per fer lloc a noves fosses i sepultures”, asseguren des del Govern. Les restes ja estan emmagatzemades de nou en una zona d’accés restringit. És un espai semblant al qual es varen dipositar les restes després que acabassin les darreres excavacions. “L’equip d’arqueòlegs d’Aranzadi té proves que fa unes setmanes no hi havia cap resta a la zona excavada i que tot estava igual que quan varen acabar els treballs d’excavació. Tot apunta al fet que algú va entrar al lloc d’accés restringit on estaven dipositades les bosses amb restes i les va traslladar i escampar a l’exterior del cementeri”, asseguren des de Memòria Democràtica.

El PP demana responsabilitats
Des de l’oposició municipal el Partit Popular s’ha pronunciat sobre aquesta qüestió. “És evident que aquestes restes no s’han tractat amb la dignitat i el respecte que mereixen tots els difunts”, explica la portaveu del PP manacorí, Maria Antònia Sansó. “Estarem atents a les investigacions que es derivin de la denúncia que han anunciat tant l’equip de govern municipal com el Govern”, assegura Sansó. “Pot ser que tot sigui conseqüència d’un acte vandàlic, però si es confirma que algú ha entrat en un lloc on no es pot accedir perquè s’hi guarda material sensible, és evident que hi ha coses que no funcionen”, afegeix la portaveu municipal del PP. “Volem saber què és el que ha passat i demanarem que s’assumeixin responsabilitats”, conclou Maria Antònia Sansó.

Back To Top
Search