Skip to content

El 23 de juny ens jugam els drets

Indigneu-vos. Pep Barrull

Després de la patacada del 28 de maig, tendrem una altra passada per les urnes dia 23 de juliol. I qui sap si… podrem salvar els mobles, si anant a votar amb el nas tapat ens quedarà un poc d’esperança.
Pel que sabem, sembla que el pacte a tres a Manacor comença a caminar. Malgrat els intents del PP i les temptacions a la líder del PSIB-PSOE de ser batlessa (tot i que trairia els seus electors) sembla que el sentit comú acabarà imposant-se.
Al final la democràcia és donar veu a la ciutadania (ho dit moltes altres vegades, absolutament insuficient). Però no tot s’hi val. VOX es presenta a les eleccions, però el seu objectiu és acabar amb la democràcia. I no se n’amaguen. El seu model, el franquisme, la democràcia orgànica. Aquestes actituds, també es donen a Europa, la diferència és que la dreta a Europa és democràtica, i tenen clar que cal barrar el pas a l’extrema dreta, aïllar-la i impedir el seu accés al poder. Aquí tot és molt diferent. La dreta, hereva del franquisme, hi està a prop, se sent còmoda pactant amb la dreta extrema, accepta molts dels seus postulats. Ho veim sovint: han pactat a Alcúdia, a Calvià, a Marratxí i potser a Llucmajor. No fa molt ho feren a Castella i Lleó, i al País Valencià. Desconeixem si pactaran a les Illes. De moment han acordat eliminar l’Oficina Antifrau, organisme que ha de fiscalitzar els comptes i, per tant, perseguir la corrupció. Molt mala notícia, ja que s’elimina la fiscalització. Això vol dir barra lliure per la corrupció? Només el temps ens ho dirà. I VOX proposa derogar la llei de normalització lingüística, tancar IB3, acabar amb la Llei de Memòria Històrica, entre altres. L’hi comprarà el PP de na Prohens? Dubt que el pacte es produeixi abans de les eleccions generals, però és incert més enllà del 23 de juliol. Jo no apostaria un pèsol.
L’objectiu sempre és el mateix, no comprometre’s a res, amagar el programa i les intencions, fer passar el llop per me, mostrar-se moderats. Ho hem vist a les municipals i autonòmiques, desviar l’atenció, mentides i més mentides i després ve l’estocada. Així Ayuso ha anunciat l’increment dels menús a les escoles en més del 12%, desgravacions astronòmiques per contractar “chachas” o cuidadores sense límits en la renda i que beneficiaran els que més tenen. Res es va dir en la campanya, però sí assegurar que ETA existeix i que el malèfic Sánchez pacta amb terroristes. ETA va deixar d’actuar fa deu anys i es va dissoldre en fa 5. Canviar la història, mentir sense vergonya per guanyar un grapat de vots i amb l’altaveu d’una premsa madrilenya que els compra el discurs i que afavoreix el discurs de l’extrema dreta.
La campanya és clara “derogar el sanchismo”. És un no dir res, simplisme de curta volada, però segurament efectiu per determinats sectors. Derogar el sanchisme vol dir a les clares derogar les lleis aprovades i que garanteixen drets: la reforma laboral, el salari mínim (de 750 a 1080), la llei de memòria històrica, la llei de l’avortament, l’increment de les pensions d’acord amb l’IPC (amb el PP i per llei s’incrementava un 0,25%, enguany un 8,5%), derogar l’impost a les grans fortunes, els impostos a la banca i energètiques (els seus beneficis són multimilionaris, la banca no ha tornat els 70.000 milions del rescat ordenat per M. Rajoy), la llei de l’eutanàsia, la dignitat de la dona i la igualtat, etc. Això vol dir “derogar el sanchisme”, i si no es deroguen es modificaran per limitar els drets guanyats, retrocedir en el temps. I qui sap si augmentar l’edat de la jubilació, així ho proposava Cuca Gamarra (secretària general del PP) “no passaria res si l’edat de jubilació passava a 70 anys, la vida també s’allarga”.
Mai he entès que vol dir ser liberal, o potser massa. Cs es declarava liberal (mamma mia), el PP també es reivindica com a liberal i conservador. Liberal vol dir defensar la llibertat individual, ser tolerant, ser permissiu, comprensiu, generós, tolerant, tenir costums i idees lliures i sense prejudicis, etc. I el PP que es reclama liberal vol derogar el sanchisme i llevar-nos drets guanyats? Costa d’entendre, millor dit no s’entén de cap manera. Tenir drets no vol dir mai l’obligació d’exercir-los, ningú està obligat a avortar, ningú està obligat a demanar una mort digna, ningú està obligat a ser lesbiana, o trans o homosexual… Estem ben apanyats amb aquests liberals, de dreta i conservadors i que compateixen pactes i governs amb l’extrema dreta.

Back To Top
Search