El Museu de Manacor estrena una nova sala que amplia el recorregut històric pel passat comú dels manacorins. “Volem contextualitzar l’època medieval a Manacor, explicar la seva evolució urbanística, com es passa de les Alqueries a les Cavalleries i a les possessions i també posar nom i cognoms als manacorins de l’Edat Mitjana”, explica la directora del Museu, Magdalena Salas. A més “pretenem explicar en un espai didàctic què menjava cada classe social, com feien els pigments o com jugaven els homes, les dones i els infants d’aquella època”, afegeix.
El cent per cent del material que s’exposa és manacorí i compta amb 58 peces de ceràmica, pedra o metall. La seva procedència és diversa, “exposam plats i monedes que formaven part de la col·lecció original del museu, peces escultòriques com l’antiga capelleta de sa Bassa o la creu de terme de l’abeurador, plats i metalls que provenen de les excavacions a les sitges dels carrers Estrella i Jaume Domenge, a més d’escultures ceràmiques del taller de les Verges Rosses, una moneda de Jaume III i alfàbies que diferents persones han donat al museu”, concreta Magdalena Salas.
A més dels llinatges del poder en aquella època “com són les nissagues dels Ballester, els Sureda o els Andreu, que varen estar al capdamunt del poder social del Manacor medieval, també volem explicar les històries de famílies anònimes. Les hem cercat en documents i d’aquesta manera explicam quin era el dia a dia dels teixidors de llana o dels ferrers que feien les eines d’aquella època”, explica la directora del Museu. De fet, un dels reptes de la nova sala és divulgar la història d’una manera lúdica i donant a conèixer al públic aspectes desconeguts de la història medieval de Manacor. Per això l’espai compta amb una taula parada i a punt per menjar, amb els coberts i els plats propis d’aquella època. “És un material que es pot tocar i que serveix per descobrir, entre moltes altres coses, quina era la dieta dels mancorins rics i dels manacorins pobres”. A més, els infants també tene el seu paper en aquest nou espai muesístic. Tots els textos de l’exposició estan en format de lectura fàcil i la sala compta amb un espai didàctic de lectura i de joc.
Pels adults, la nova sala ofereix un recorregut per aspectes prou desconeguts d’un període que abarca tres segles de la història de Manacor. “L’inici d’aquesta sala el marca la conquesta cristiana de Mallorca, amb l’entrada de Jaume I el 1229 i arriba a la revolta de les germanies, del 1521”, explica la directora del Museu de Manacor. Amb tot, Magdalena Salas deixa la porta oberta a eixamplar els límits d’aquesta sala i del discurs del museu. “Volem seguir creixent i aquesta sala explicarà més coses en el futur, ja feim feina per ampliar el material didàctic que complementa les peces històriques d’època medieval”, concreta Salas.
Per celebrar l’obertura de la nova sala, el Museu prepara una diada amb música i tallers per a totes les edats. La festa està prevista per dia 12 de novembre i a més de visites a la sala, es mostraran tècniques artístiques medievals.