skip to Main Content

El poder de la gratitud

Quantes vegades en han repetit “Digues gràcies”. I és que, des de ben petits, ens han ensenyat que hem de donar les gràcies principalment com a senyal d´educació, amabilitat o per costum.
Però avui vos vull parlar del tema de la gratitud des d´una perspectiva una mica diferent, més profunda, deixant de banda el fet de donar les gràcies com a pur formalisme o mostra de cortesia. I és que, sovint, hi ha paraules que sembla que s´hagin buidat del seu vertader significat de tant emprar-les, i la gratitud és una d´elles.
Així doncs, m´agradaria proposar-vos entendre la gratitud no només com una emoció sinó com una forma de ser i de viure, com a expressió d´agraïment cap a la vida, que tant ens ofereix. Esteim tan acostumats a pensar i parlar només d´allò “negatiu” que ens passa, que se´ns oblida moltes vegades aturar-nos a apreciar tot allò meravellós del que gaudim en el nostre dia a dia.
I sinó, llegiu el següent proverbi persa i reflexionau: “Vaig maleïr el fet de no tenir sabates fins el moment en què vaig conèixer un home que no tenia peus”…
El que passa és que, massa vegades, donam per fet o segur que tot el que tenim (i no em refereixo només a coses materials) sempre hi serà i que podrem disposar d´això o allò de manera infinita, i ni ens aturam a apreciar que el podem gaudir a diari, gairebé sense esforç.
Llavors, aturau-vos a pensar: Podria no ser així. De fet – pels motius que siguin – podria no gaudir de: L´aigua calenteta que surt quan obro l´aixeta; aquest cotxe que m´ajuda a traslladar-me; aquest llit que em permet descansar cada vespre, davall aquest sostre que em resguarda; aquest pa cruixent del mateix dia; el somriure del meu fill/a; l´aguiat de mu mareta; una vetllada amb gent que estim; la meva terra, lliure de guerres; aquestes platges; aquestes muntanyes; l´aire que respir, perquè puc respirar sense problema; aquestes cames que em sostenen; aquesta vida, perquè… estic viva.
Així que, si. Tenim cents de motius pels quals estar agraïts/des cada dia i molts de beneficis que ens aportarà el fet d´incorporar la gratitud en el nostre dia a dia, tals com, entre d´altres:
– Allunyar-me d´emocions i pensaments negatius com la ira, l´enveja, la crítica o el judici.
– Augmentar la meva alegria i optimisme.
– Millorar la meva salut mental, emocional i física.
– Connectar-me amb la pau, la serenitat, la generositat i la humilitat.
– Augmentar la meva seguretat i autoestima.
– Ajudar-me a apreciar la vida i tot el que aquesta m´ofereix gratuïtament.
Així doncs, aquesta setmana vos convido a practicar i incorporar la pràctica de la gratitud i comprovar els beneficis que aporta a la vostra vida.
Gràcies, gràcies, gràcies.

Antònia Bennasar. Psicollum

Back To Top
Search