skip to Main Content

El PSOE aguanta a Manacor l’envestida de l’extrema dreta

Els socialistes davallaren lleugerament respecte de l’abril, mentre que PP, i sobretot Vox, pujaren, tot aprofitant l’hecatombe de Ciutadans.

Amb una participació que amb prou feines va superat el 50 per cent, i ja amb el 100% dels vots escrutats, el PSOE ha tornat guanyar les eleccions espanyoles a Manacor, amb un 23,01% dels vots. Els socialistes han patit una lleugeríssima davallada que no arriba a un punt, però que s’enfila fins als 700 vots, unes xifres que els són suficients per aguantar l’envestida del PP, que puja gairebé sis punts en el percentatge de vot respecte de les eleccions de l’abril, amb un 21,56. Els populars s’haun beneficiat de la trompada de Ciutadans, que passa d’un 14,72% de vots a un 5,97, i perd la tracalada de 2.700 vots respecte de l’abril.

L’altre gran triomfador d’aquest vespre electoral manacorí és Vox. El partit d’extrema dreta passa d’un 10,18 per cent a l’abril a un 16,86 ara.

 

Unides Podem també millora resultats, per bé que més discretament, i passa d’un 17,67 a un 18,59. Curiosament, però, i a causa de la davallada important en la participaicó, el partit d’Iglesias i Garzón puja en percentatge de vot, però per 300 sufragis respecte de l’abril passat. Aquest resultat no li permet mantenir la segona posició, que ara ha estat per al PP.

MÉS-Esquerra ha baixat gairebé un punt respecte de les eleccions de l’abril ha perdut 400 vots i no s’ha pogut beneficiar ni de la suma d’Esquerra Republicana ni tampoc de la no compareixença del PI en aquestes eleccions, i obté un 9,1 % dels vots.

Cal destacar també que el Más País d’Iñigo Errejón s’estrena amb un 1,95% dels vots, seguit de PACMA, que es manté pràcticament igual amb un 1,11% dels vots.

 

Si comparam aquests resultats amb els obtinguts pels partits a les Balears, PSOE i PP obtenen pitjors a Manacor que al conjunt de les Illes. Mentre que els resultats d’Unides Podem i Vox són molt similars. Els resultats més diferenciats són els de MÉS-Esquerra, que treu cinc punts més a Manacor que a la resta de les illes, tot i que els sobiranistes han obtengut en aquesta convocatòria electoral els pitjors resultats de la seva història en unes eleccions espanyoles.

L’extrema dreta, rural
La pujada a Manacor de l’extrema dreta ha estat prou uniforme i a gairebé tots els col·legis electorals del terme manacorí, però curiosament és en els col·legis que toquen la zona de Son Fangos i també la de Son Talent (on hi ha ubicat així mateix el quarter de la Guàrdia Civil) on el partit de Santiago Abascal ha obtingut un major percentatge de vots, fins al punt que al Molí d’en Polit va obtenir 83 vots, només tres menys que els 86 del PSOE.

 

Repartiment equitatiu de diputats
A les Balears, també pateix una lleugera davallada d’un punt, perd a l’entorn de 20.000 vots i, el que és més important, també veu volar un dels tres diputats que havia obtingut a l’abril. El PP, que només havia obtingut un diputat fa mig any, en recupera ara un, mentre que Vox, amb gairebé 20.000 vots més que a l’abril, suma un diputat més en perjudici de Ciutadans, que ha perdut en aquestes eleccions 57.000 vots respecte de fa mig any.

MÉS-Esquerra només obté a les Balears 18.000 vots, el pitjor resultat de la seva història, que el deixa massa lluny de la possibilitat d’obtenir l’anhelat diputat a Madrid.

Esclat de Ciutadans i esclafit de Vox
A les eleccions espanyoles el PSOE ha perdut tres diputats, mentre que el PP n’ha guanyats 22 i Vox ha més que doblat els seus resultats de l’abril passat fins a esdevenir tercera força al Congrés espanyol.

 

Unides Podem pateix una davallada sensible que no li impedeix ser decisiu per a la investidura de Sánchez i també per a la posterior estabilitat del govern.

La cinquena força en diputats, fins i tot per damunt dels devastats Ciutadans, és Esquerra Republicana, que baixa lleugerament en representació però es manté com a primera força a Catalunya. Ciutadans, en un esclat històric, davalla de 57 diputats (els millors resultats que mai havia obtingut), a només 10.

Per part seva, la CUP, que es presentava per primera vegada a les eleccions espanyoles, ha obtingut finalment una representació de dos diputats a Madrid.

El Más País d’Iñigo Errejón obté tres diputats i és remarcable també que Teruel Existe obtengui també un diputat.

 

En una negociació exprés que ha deixat perplexos i descol·locats la resta de membres de l’arc parlamentari, ara el PSOE i Unides Podem ja han escenificat la signatura del seu acord de govern. Tanmateix, al que seria el primer govern de coalició de la història de la democràcia espanyola, li caldran encara molts de suports per arribar a la majoria necessària perquè Sánchez pugui ser investit.

En qualsevol cas, aquesta investidura serà del tot impossible si no és amb el suport, o pel cap baix l’abstenció, d’algun dels grups independentistes de la cambra.

 

Back To Top
Search