Skip to content

“Els efectes de la cafeïna depenen molt de l’individu”

“N’hi ha que just ensumant-lo se posen a mil i d’altres que en poden prendre abans d’anar a dormir”, explica David Medina (Sabadell, 1961), metge de família al Centre de Salut de Manacor. Parlam amb ell sobre els efectes del cafè des d’una perspectiva mèdica.

Se sol dir que un tassonet de vi al dia és fins i tot beneficiós per a la salut. I el cafè? Hi ha un consum segur i/o beneficiós?
Els estudis que hi ha són contradictoris i, a més, s’ha de tenir en compte que amb aquest tipus de recerca hi ha interessos econòmics i implicacions culturals importants: beure cafè, com beure vi, forma part d’esdeveniments socials i hi ha una indústria al seu entorn. En principi, no fa falta haver de consumir cafeïna, però sí que hi ha moltíssimes persones que en prenen i els ajuda en el seu dia a dia.

Quins beneficis té, si és que en té?
Això dependrà de la dosi i de cada individu. El cafè és un estimulant del sistema nerviós, una substància psicoactiva, que afecta al comportament del cervell, i en principi en una dosi controlada pot ajudar a augmentar la vitalitat, la concentració, a deixondir-te, a aclarir les idees. De fet, s’han fet estudis amb pilots d’avió i, prenent cafè, eren capaços de mantenir el nivell. Però, com a contrapartida, si la dosi és alta, et pot posar nerviós, pot accelerar el cor, etc.

De vegades s’ha relacionat el consum de cafè a l’hipertensió o a malalties cardíaques. Quina evidència tenim que beure cafè afavoreixi aquestes patologies?
No està demostrat, en part perquè els efectes de la cafeïna són molt subjectius i mals de mesurar: hi ha persones que just de sentir l’olor ja es posen a mil, i potser n’hi ha que prenen un cafè abans d’anar a dormir i no tenen cap problema. A part, sovint el cafè va acompanyat d’altres substàncies com l’alcohol i el tabac i això dificulta que es puguin treure conclusions vàlides dels estudis.

Hem de tenir present, a l’hora de prendre cafè, si prenem altres medecines?
La cafeïna, efectivament, interactua amb certa medicació, sobretot els ansiolítics o els antidepressius. Si tu prens una medecina per a calmar-te i t’atipes de cafè, és com fer retxes dins l’aigua, no serveix de res.

Ara ja des d’un caire més personal, beveu cafè?
No, ja fa molts d’anys, en la meva època d’estudiant, que vaig decidir que aconseguiria els meus mèrits sense ajuda de substàncies externes, i vaig deixar de prendre’n.

Back To Top
Search