L’espectacle, amb direcció artística de Joan Miquel Artigues, serà conduit per Antoni Gomila i comptarà amb les actuacions de Mar Grimalt, Roger Pistola, Sebastià Gris, Carles Medina i Rafel Swing. A més, es proposen aconseguir un repte: construir un gran mosaic, d’unes 800 peces, a la platea, amb l’ajut dels assistents. Tot això serà dia 19 d’octubre a les 19 a l’Auditori de Manacor.
L’Escola Municipal de Mallorquí celebra el seu cinquantè aniversari amb una esdeveniment “potent”, com l’han definit des de l’Ajuntament, que tendrà lloc el proper 19 d’octubre a les 19 hores a l’Auditori de Manacor. Aquesta commemoració és el punt culminant d’un any d’activitats i celebracions que han marcat el calendari de l’escola. Serà un esdeveniment especial, amb una posada en escena única per a captar l’essència i la trajectòria d’aquesta escola única a Mallorca.
Un gran colofó a tot un any de commemoracions
La direcció artística de l’esdeveniment serà a càrrec de Joan Miquel Artigues, amb Toni Gomila com a presentador i música a càrrec d’un floret dels millors músics mallorquins de la seva generació: Mar Grimalt, Carles Medina, Roger Pistola, Sebastià Gris i Rafel Swing. L’entrada serà lliure i les portes de l’Auditori s’obriran a les 18.20 hores. La directora de l’Escola ha explicat que no serà un acte institucional, sinó una celebració on es convida a totes les persones que han estat part de l’Escola Municipal de Mallorquí i aquelles que estimen i defensen la llengua catalana i la cultura.
Música i poesia per a reivindicar la nostra identitat com a poble
L’acte serà inèdit, creat especialment per a l’ocasió, amb una participació significativa de l’audiència, a la qual es convidarà a formar part d’un gran mosaic a la platea. L’espectacle ha estat concebut com una expressió literària i poètica, amb un enfocament en l’ús de la paraula per difondre la riquesa cultural. Inclourà poesia, música, literatura i celebrarà la identitat i la joia. El seu objectiu és compartir la felicitat que l’Escola ha transmès durant els seus 50 anys d’existència. L’acte incorporarà testimonis de les diferents èpoques de l’Escola, tot afegint-hi un toc emocional. A més, mirarà cap al futur, fomentant els reptes que venen i cridant a les noves generacions i a la societat en general per preservar aquest patrimoni lingüístic i cultural. També es farà servir material d’arxiu, incloent-hi cinema, per a un viatge de transformació i canvis. La música serà un element essencial, també molt lligada la cultura popular. La participació dels professors, alumnes i balladors serà crucial, ja que han estat la base social que ha sostengut l’Escola.
L’Escola de Mallorquí, un baluard de la catalanitat a Mallorca
El batle de Manacor, Miquel Oliver, ha rememorat els inicis clandestins de l’Escola Municipal de Mallorquí i ha instat totes les persones amants del català a assistir-hi. Ha destacat que l’Escola és una entitat viva que ha sabut adaptar-se i créixer al llarg del temps, subratllant que celebren mitjà segle de lluita per normalitzar la vida en català. També ha subratllat la importància de la defensa de la llengua, especialment en un context d’atacs lingüístics. El delegat de Política Lingüística de l’Ajuntament de Manacor, Sebastià Llodrà, ha reafirmat la necessitat contínua de l’Escola i ha destacat la gran demanda de matrícules, ja sigui per als cursos de català o per als cursos de cultura popular. Ha afirmat que, en un moment en què la llengua està sent objecte d’atacs, tant l’Escola com la societat de Manacor i de Mallorca han d’estar preparats per defensar-la. Ha assegurat que l’acte del 19 d’octubre serà una demostració de com la societat recolza una institució pionera en la defensa del català i es manté ferma davant les amenaces. El batle de Manacor ha convidat la gent de Manacor i de tot Mallorca a unir-se al gran mosaic de l’acte per celebrar i defensar la normalitat de viure en català: “perquè l’Escola és dels manacorins, però també tota aquella gent que vol viure en català, que vol anar a escola en català, al metge o senzillament tenir una vida normalitzada en català, ha de venir”
Nou vídeo i obsequis
Durant la roda de premsa també s’ha estrenat el vídeo ‘L’Escola és’, el quart dels vídeos que s’han editat enguany en motiu del 50è aniversari. D’altra banda, s’ha anunciat que totes les persones que assisteixin a l’acte rebran l’obsequi del calendari de 2024 de l’Escola Municipal de Mallorquí, que commemora el 50è aniversari i alhora també recupera, com anys anteriors, paraules en desús.