Skip to content

Licor de mandarina

Aquesta setmana passada n’Antoni Tugores va presentar el seu nou llibre dins del cicle d’activitats del mes de la dona d’enguany. La presentació va anar a càrrec de n’Antònia Matamalas, presidenta de les Dones de Llevant, i el filòleg Sebastià Vidal-Joan i ens vàrem reunir per poder-lo veure a la Institució Alcover un bon grapat de seguidors incondicionals seus. Segons ens va explicar, el tenia preparat des de finals de 2019, però ha esta ara quan ha volgut que sortís a la llum.

El llibre titulat Cuina encara més econòmica, receptes fàcils per a temps difícils, és una edició revisada de l’anterior, Cuina econòmica, receptes fàcils per a temps difícils. És un llibre de format més reduït que l’anterior, amb un disseny interior diferent, en el qual les explicacions de les receptes són més “pam a pam” i, evidentment, més econòmic de preu. Bàsicament, en paraules seves, s’han eliminat les receptes que l’autor considerava que s’excedien d’un preu raonable com per incloure-les dins d’un llibre autoanomenat “econòmic”. A més, ha fet l’ullet als lectors vegetarians fent que puguin trobar receptes per a ells de manera més fàcil ja que el títol d’aquestes és de color verd.

Com en l’anterior, el llibre és un recull de receptes que Tugores ha anat fent per tot Mallorca com pugui ser una sípia amb ceba o porcella rostida, i com és habitual també, d’algunes d’elles ens comenta la procedència o ens en fa cinc cèntims d’alguna curiositat.

La que us duc avui és una recepta que no és en cap dels dos llibres, però sí que n’hi ha una versió en tots dos. És una de les que ha recopilat en llibres seus anteriors l’autor. És una recepta molt fàcil, tampoc massa elaborada però sí que necessita una mica de paciència per part nostra a l’hora de tastar-ne el resultat. Encara sou a temps de fer-la ja que encara queda alguna mandarina.

Ingredients

• 6 mandarines
• 1 l d’alcohol (per fer licor, s’ha de comprar a la farmàcia)
• 1 l d’aigua
• 1 kg de sucre

Passa a passa

1. Aquesta primera part necessita d’un mínim de paciència, però també és la més fàcil. Triau 6 mandarines que no tenguin cap tara a la pell i treieu-los el capollet anant alerta de no arribar a la part blanca. Feis-les ben netes.
2. Posau les mandarines i l’alcohol en un recipient que es pugui tancar i deixau-ho reposar tot durant 40 dies en un lloc on no tengui llum directa ni calor excessiva.
3. Passats els 40 dies preparau un xarop amb l’aigua i el sucre. Deixau-ho al foc fins que comenci a bullir, el sucre ja s’haurà dissolt per complet. Deixau refredar.
4. Retirau les mandarines de l’alcohol i afegiu el xarop ja fred a l’alcohol.
5. Per embotellar: posau un embut a la boca de la botella i un tros de tela finet, per poder colar petites busquetes que hi pugui haver. Anau omplint les botelles i tapau-les amb un tap de suro.
Deixau reposar unes setmanes i serviu ben fresquet. Les monges benedictines de la Santa Família de Manacor recomanen beure’l amb glaçons de gel i ben fresquet. I no hi ha ningú que n’entengui més de licors digestius que les comunitats religioses, teniu-ho en compte…

Back To Top
Search