Skip to content

Els Premis Ciutat de Manacor reconeixen el talent literari d’artistes d’arreu del territori catalanoparlant

Els guardonats han estat Francesc Puigpelat Valls, Carme Alegre Beltran, Joan Ramon Gironès i Caterina Valriu Llinàs.

La Institució Pública Antoni M. Alcover va acollir la cerimònia d’entrega dels Premis Ciutat de Manacor 2024 en les seves categories literàries. L’acte va comptar amb la presència del batle de Manacor, Miquel Oliver; el delegat de Cultura, Ferran Montero; i les membres del jurat Llucia Serra i Lourdes Melis. L’actor manacorí Joan Antoni Sunyer va conduir la cerimònia, que inclogué una actuació musical de Damià Timoner i la representació de ”La señora del perrito”, de Txékhov. Els guardonats reberen, a més de la dotació econòmica, un plat de ceràmica fet als tallers d’Aproscom i l’edició de les seves obres. Enguany s’han presentat 94 textos originals: 15 de novel·la, 54 de poesia, 20 de teatre i 5 d’assaig. Del total, un 83% han estat escrits per homes i un 17% per dones.

Premi de Novel·la Maria Antònia Oliver 2024
L’obra “Els déus són els pares”, de Francesc Puigpelat Valls, fou la novel·la guardonada. El jurat destacà la seva introspecció familiar profunda, la naturalitat narrativa i els moments intensos. Puigpelat, amb una extensa trajectòria, ha guanyat nombrosos premis literaris. Aquesta novel·la explora la complexa relació entre pares i fills, centrada en Nicolau Franquet, qui descobreix el culte als avantpassats en un viatge a la Xina i reflexiona sobre la seva relació amb els seus pares.

Premi de Poesia Miquel Àngel Riera 2024
Carme Alegre Beltran fou premiada pel poemari “Strappo seguit de pare aforístic o Galatea a la Paret”. El jurat valorà la seva construcció poètica, l’ambició lingüística i l’originalitat. Alegre, graduada en Filologia Anglesa, ha publicat anteriorment narrativa curta i poesia. El seu primer poemari explora la història dels frescs de Sant Climent de Taüll i una cerca d’identitat pròpia des d’una perspectiva feminista.

Premi de Teatre Jaume Vidal i Alcover 2024
L’obra “Més enllà d’aquesta festa”, de Joan Ramon Gironès Manich, ha estat la guanyadora del premi de teatre. El jurat en destacà els diàlegs intel·ligents, la qualitat narrativa i l’originalitat. La trama se centra en una família que es reuneix anualment per recordar un fill, però en realitat és una excusa per venjar-se d’una noia a qui responsabilitzen de la seva mort.

Premi d’Assaig Antoni Maria Alcover 2024
Caterina Valriu Llinàs fou premiada per l’assaig “Les llegendes de l’Arxiduc”. El jurat en valorà la combinació de divulgació i rigor acadèmic. L’obra és un estudi inèdit sobre les rondalles recopilades per l’Arxiduc Lluís Salvador. Valriu és una reconeguda investigadora en literatura oral i literatura infantil i juvenil.

Premis Ciutat de Manacor de Música i Arts Plàstiques
Durant l’acte, també s’anuncià la data del lliurament del Premi de Música Guillem d’Efak, que serà els dies 26 i 27 de juliol, amb el termini de presentació encara obert. Pel Premi d’Arts Plàstiques, el termini de presentació acaba el 16 de juny i l’exposició tindrà lloc el proper mes d’octubre. El jurat inclou figures com Aina Pomar Cloquell i Antònia Maria Perelló Ferrer.

Back To Top
Search