Toni Nicolau, líder dels antics Ocults, va ser també president de l’associació Músics per la Llengua, que va ser una pota fonamental a l’hora de sostenir amb cançons i alegria…

“Energèticament, l’impacte del cotxe elèctric és molt menor”
Jaume Flaquer (Manacor, 1971) és enginyer i fa prop de dos anys que maneja un cotxe elèctric. A més és soci d’AUVE, l’associació de propietaris de cotxes elèctrics
Quin balanç fas d’aquests prop de dos anys que fa que teniu el cotxe elèctric?
Estic alabat. D’avaries, absolutament res. I el manteniment és molt diferent del d’un cotxe de combustió. Ni canvis d’oli, ni filtres d’aire, ni filtres de combustible…
Sí que es deuen haver de baratar les pastilles dels frens…
Sí, però el manteniment de pneumàtics i de frens també és diferent, perquè quan deceleres retens velocitat i això també et fa generar energia. És una manera de frenar sense tocar els frens. Avui he fet una tirada de 50 quilòmetres per Son Servera i Cala Millor i només he tocat el fre una vegada.
Com el carregau?
Dins la cotxeria. Un dels punts crítics de l’electrificació de la mobilitat és la càrrega.
Quina autonomia té, el vostre cotxe?
Uns 280 quilòmetres.
Varia molt, el consum?
Parlam de dos mons diferents. La diferència és radical. Amb un cotxe elèctric no arribes a 1,60 euros per fer 100 quilòmetres. Amb un de combustió gastes 6 o 7 litres de benzina, que pugen tranquil·lament a 10 euros.
Quan acabam la benzina sabem que podrem omplir el depòsit onsevulla. Com ho feim si acabam la bateria amb un cotxe elèctric?
No cal fer gaire previsions. Només si haguessis de fer un trajecte de més de 200 quilòmetres. A Manacor hi ha un punt de càrrega molt ràpida, a la benzinera de devora l’hospital, on en 15 minuts pots acumular energia suficient per anar i tornar de Palma. Ara bé, s’ha de dir que la gran majoria de flota de cotxes que dorm al carrer ho té complicat, en no poder carregar durant el vespre.
Hi ha prou punts de càrrega?
A Manacor crec que sí. Ara n’hi ha a l’aparcament de la plaça de Sant Jaume i també a les pèrgoles noves de l’estació, a mésdel del Palau. Però s’ha de tenir present que els llocs de càrrega no són aparcaments. Hi ha un poc de picaresca en això. Si no carregues, no hi has d’aparcar, encara que tenguis cotxe elèctric. A Palma s’estiren els cabells per aquesta qüestió. Aquí no tenim aquest problema, encara.
Què varia pel que fa a la conducció?
És l’equivalent a passar a un cotxe de canvi automàtic. No hi ha embragatge ni marxes. La conducció és molt més relaxada.
Seria viable un parc mòbil elèctric? O gastaríem la mateixa energia que gastam ara amb els cotxes de combustió?
Energèticament, l’impacte és molt menor, i numèricament es pot demostrar perfectament. Amb un vehicle de combustió cada 100 quilòmetres, gastes 60 o 70 quilovats hora en forma de combustible. Amb un d’elèctric, en gastes entre 12 i 15. Si, a més, l’energia elèctrica que fas servir prové de fonts renovables també jugues amb avantatge. Ara, també està clar que substituir el parc actual tampoc és sostenible. I a més, cal també un canvi de model energètic.