skip to Main Content

“Ens hem vist saturats”

Els propietaris de restaurants i cafeteries fan una valoració molt positiva de la temporada turístic al municipi. Puntualitzen, però, que una part important de la clientela han estat persones residents a Mallorca.

Els restauradors de primera línia de mar, als afores del nucli de població o al centre de Manacor coincideixen en fer una valoració positiva de la temporada turística que començam a deixar enrere. Estrangers i residents han sortit molt durant el juny, juliol i agost. Un fet que empeny al propietari del restaurant de Porto Cristo El Patio, Mateu Mas, a utilitzar els conceptes “positiu” i “saturació” per definir aquesta campanya.

La gran quantitat de turistes, però, també s’ha fet notar a Manacor. El conjunt de tot plegat, ha fet que en el cas de Factoria Resturant aquests hagin estat “els tres millors mesos de l’any sense cap dubte ni un, tant per dinar com per sopar”, afirma el seu responsable i cuiner, Joan Bauçà. De fet, diu que els hi ha “servit per pagar els deutes que teníem pendents”.

Així mateix, Bauçà insisteix en remarcar han tengut clients estrangers, però també “molta gent d’aquí” i això els fa estar “alabats”. És un escenari molt similar al que han tengut a la cafeteria Es cantonet de sa Torre a Porto Cristo. El seu propietari, Kiko Gil, recorda que ells tenen el local enfocat “a la gent mallorquina i això agrada molt a una part del turisme”; de manera que “tenim gent del poble, però també un part molt grossa de turistes residents que són molt fixos”.

Amb tot, Mateu Mas i Joan Bauçà reconeixen que han hagut de dir que no a molts de clients durant aquests mesos. Ja hagi estat per manca d’espai o de personal per tal de poder oferir un bon servei.

Manca de personal

La valoració global és en positiu, però ha suposat moments de molta de feina. Gil assegura que “hi ha hagut puntes de feina molt fortes amb una calor que no ha ajudat gens, però estam contents”. De fet, afirma el propietari d’Es cantonet de sa Torre que “ens hem vist saturats”.

La massificació turística s’ha notat a l’interior i a les terrasses dels locals del municipi. Un fet que, a més, s’ha vist agreujat per la manca de personal. A Bauçà l’hi ha fet falta un cambrer perquè la plantilla pogués fer feina amb tranquil·litat. Mas, en el seu cas, comenta que “si hagués tengut tres persones més, podria haver arribat bé a totes les taules”. I és que a El Patio han hagut de conviure amb l’augment de turistes i l’estrena del passeig per als vianants de primera línia. La suma de tot ha fet que, a diferència dels altres anys, els capvespres hi hagués més feina. I no n’estan acostumats.

Més que primera línia

La societat tendeix a pensar que els que reben més afluència són aquells locals de primera línia de platja. Però la realitat, tal com ha quedat demostrat durant els darrers mesos, és que el turisme ja arriba a tot el municipi.

El cuiner de Factoria, qui està convençut que les institucions “fan molta propaganda de l’estiu al Port”, recorda que a Manacor també hi ha molt de moviment durant l’estiu tot i no ser una zona típicament turística. De fet, entén que la temporada hauria estat molt millor si “els comerços haguessin tengut obert els capvespres, que també hi ha molta de vida”.

Al seu torn, Gil, lamenta que als locals de la part de dalt del nucli costaner “a vegades” no se’ls “té en compte com a part de Porto Cristo”. Afirma que s’han “hagut d’adaptar per fer les coses molt bé perquè la gent vulgui agafar el cotxe i venir fins a ca nostra”.

Back To Top
Search