skip to Main Content

“És una tesi que parteix del fet musical però acaba parlant d’identitat i de creació de vincles culturals”

Bàrbara Duran (Manacor, 1963) és doctora en Art i Musicologia per la UAB, professora i escriptora. Parlam amb ella sobre “Deixem lo dol. Goigs i músiques de Pasqua als inicis del tercer mil·leni”, l’assaig amb el qual ha guanyat el Premi Ciutat de Manacor d’enguany.

Com valores aquest Premi Ciutat de Manacor?
Estic contentíssima perquè aquest assaig parteix de la meva tesi doctoral i es tracta d’un document que normalment no es té l’oportunitat d’editar i això és una satisfacció En el meu cas, he hagut d’adaptar-la bastant i és un producte bastant diferent de la tesi en sí però totes les dades i la investigació són allà. També és un reconeixement a una feina feta durant dotze anys, que és un camí molt llarg. També vaig estar molt contenta d’allò que va dir el jurat sobre la meva obra perquè vaig veure que havien captat molt bé l’essència del missatge que volia transmetre amb aquest volum adaptat.

De què va aquest assaig?
És una tesi més antropològica i cultural que musical i també té una part important de literatura perquè hi ha les lletres del Goig a la Verge, el goig de Pasqua i una anàlisi de com aquesta lletra estructura tot un llegat cultural comú a tots els Països Catalans. El que em va cridar l’atenció fou el fet que una generació jove mantingués aquesta tradició dels salers, si ningú va a missa el dia de Pasqua. Això ho vaig enllaçar amb els diferents quintos i salers, del pla o els de Campanet, que són els qui canten el goig i també amb la diàspora d’aquest goig a llocs com Menorca o Florida. He acabat estudiant processos d’identitat, processos d’elaboració musical i com la gent ha adaptat i conservat aquesta tradició. En resum podríem dir que és una tesi que parteix del fet musical però acaba parlant d’identitat i de creació de vincles culturals i de comunitat.

D’on surt el títol?
El “Deixem lo dol” és la tornada dels goigs mallorquins i menorquins, que també és comú en els versos que es canten a Florida.

Els salers s’havien perdut a Manacor i tu has fet feina per recuperar-los. Això va lligat amb la tesi?
Sí. A Manacor s’havia perdut i el que vaig fer va ser coordinar alguns membres de l’Escola de Mallorquí i també l’Agrupació Sa Torre per tal que darrere els salers hi hagués entitats culturals i només persones. Simplement vaig fer de facilitadora, articulant un grup de gent que hi estava interessada, de manera que, si un dia una d’aquestes persones no hi és, la tradició es pugui mantenir a través de les entitats i també hi hagi gent jove que s’hi pugui involucrar.

Hi ha algun detall nou pel que fa a l’edició?
Sí, hi ha dades noves perquè he continuat investigant i han sorgit coses noves.

Back To Top
Search