skip to Main Content

El final feliç del rescat de Xisco Gràcia

Entre aplaudiments i expressions de joia sortia Xisco Gràcia de la cova de la Piqueta, molt a prop de l’Estany d’en Mas, dins el terme de Manacor.

Gràcia havia desaparegut dissabte. Bussejaven amb un company dins la cova, amb una davallada inicial de 30 metres de desnivell i una llargària de més de 600 metres. Gràcia quedà sense aire a les seves bombones i decidí quedar dins una cavitat on podria respirar durant alguns dies. El seu company sortiria a cercar un nou equipament de bombones d’aire per a Xisco Gràcia. Però quan va tornar no el va aconseguir localitzar. Eren les 19:30 del vespre de dissabte i s’activaren les alarmes. Més de 60 persones han participat en l’operatiu de rescat, entre Policia Local de Manacor, Guàrdia Civil, Protecció Civil de Manacor i de Marratxí, 061, la Unitat Operativa del Govern i personal de la Direcció General d’Emergències.

En tot moment es va tenir esperança que el rescat podria tenir un final feliç, atès que en situacions de rescat com aquesta, els serveis d’emergències acudien sempre a ell, el millor coneixedor de les coves de Mallorca, i el més preparat també, per tant, per afrontar una situació d’alt risc com la que ha hagut de viure.

El vespre de diumenge, en veure que no aconseguien localitzar la cavitat on es trobava Xisco Gràcia, perforaren des de la superfície, amb l’objectiu de facilitar la localització i de permetre l’entrada d’aire a la cova perquè Gràcia pogués respirar. Tanmateix, l’operació va ser fallida i es decidí no perforar més, per no dificultar la tasca dels bussejadors. Precisament el renou de la màquina perforadora va suposar un cop d’ànim per a Gràcia, que en sentir-ho va ser conscient que s’havia pogut activa el seu rescat. Durant les primeres hores de “captiveri” el principal dubte de Gràcia era si el seu company d’expedició, Guillem Mascaró, hauria pogut trobar la sortida de la cova.

A la fi, prop de les 17:30 de l’horabaixa d’ahir un bussejador localitzà Xisco Gràcia a la mateixa cavitat on l’havia deixat Guillem Mascaró. Estava bé físicament i animat, i gens deshidratat, atès que havia pogut beure aigua de les precipitacions de dins la cova. Les tasques de recerca dins aquesta cova han estat molt complicades no sols perquè molts dels seus trams són submergits, sinó també perquè l’aigua està enfangada i la visibilitat és en molts de moments nul·la

Reprengué el camí de sortida acompanyat de dos bussos i va ser ja negra nit quan aconseguia sortir a la superfície entre l’eufòria de familiars, amics i equip de rescat.

El canal autonòmic IB3 en va fer també un seguiment exhaustiu:

Back To Top
Search