Skip to content

La porcella, plat estrella de les Festes, escasseja i augmenta dràsticament de preu

Entrevistam Joan Gaià, de la Unió de Pagesos, i Joan Sunyer, de Càrniques Sunyer, per a intentar aclarir els motius de l’augment de preu i reflexionar sobre els hàbits de consum dels manacorins.

Joan Gaià, portaveu de la Unió de Pagesos, afirma que “la demanda de porcella ha davallat els darrers anys. Enguany la demanda potser s’ha mantingut perquè hi ha menys producte”. Gaià atribueix aquesta davallada a “un tema de cultura gastronòmica, al cap i a la fi, perquè fer una porcella pareix que du molta feina, però després ens posam a fer sushi i comèdies que en du molta més. Hi ha famílies que han canviat de gusts i surten dels menús tradicionals”. A aquesta circumstància s’hi ha d’afegir, segons Gaià, que “a foravila hi ha hagut un poc de sequera i, per això, les explotacions tenen un número més reduït d’animals”, fet que propicia l’augment de preu.
D’altra banda, Joan Sunyer, de Càrniques Sunyer, explica que la campanya de Nadal, pel que fa a la demanda, “és molt similar a la dels altres anys, no hi ha ni baixada ni pujada del consum” i admet que la porcella “s’ha encarit molt, supòs que per l’augment del cost del manteniment de la porcella, l’encariment del transport, etc. Tots ho patim, els aliments en general ara són més cars”. També destaca que “aquesta setmana, porcella, ja no en trobam, fins al punt que li hem hagut de canviar el nom i ja no és porcella de Mallorca, sinó de les illes Balears, perquè només en trobam de Menorca”.
Quan hem demanat si les porcelles se serveixen més a particulars o a restaurants, Gaià ha respost que “la venda a restaurants ha augmentat d’ençà de la covid, perquè ara la gent sap, si vol porcella o me, a quin restaurant la pot anar a cercar i en passarà gust. Si la padrina ja no fa la porcella, la mos farà el restaurant”. En contrast, Sunyer diu que “en general, els restaurants se’n duen més productes”, però alhora que “les dades de venda que nosaltres tenim no ens permeten aclarir si la demanda per part dels restaurants ha augmentat o no”. Sunyer, per tant, no creu que els particulars hagin canviat l’hàbit de cuinar ells mateixos la porcella, pensa que “més aviat és una impressió popular”.

Back To Top
Search