Skip to content

“Que una entitat juvenil, autogestionada, sense ànim de lucre i d’esquerres celebri 15 anys és molt inusual”

L’associació Xítxeros Amb Empenta celebra tres lustres d’activitats amb la “Xitxerada”, un esdeveniment que constarà d’una taula rodona, una quina, un concert, una ballada i un punxadiscs. En parlam amb diversos membres.

Celebrau una fita important, els 15 anys. Com ho valorau?
Pere Amer: Que una entitat juvenil, sense ànim de lucre, autogestionada, d’esquerres i sobretot de Mallorca, pugui celebrar 15 anys és un fet molt inusual. I en aquests anys l’entitat ha passat per moments difícils, sobretot durant la pandèmia. Al 2016 hi va haver el primer relleu generacional i de manera més escalonada ara n’hi ha un. Hem de tenir en compte que l’associació ha tingut més de 100 membres, ha estat i és encara una entitat amb persones diferents i amb visions diferents, però sempre hem conservat una manera d’organitzar-nos profundament horitzontal i democràtica. Durant aquests 15 anys, però, l’esperit s’ha mantingut intacte, amb la llengua, el feminisme, l’ecologisme i la defensa de la cultura alternativa com a pilars. En definitiva, Xítxeros som un grup de joves compromesos amb la convicció de trobar-mos per generar espais on expressar-mos, i generar xarxes de suport mutu per tal de reivindicar i manifestar allò que ens molesta o ens sembla injust, que no és poc.

Fareu més actes de celebració?
P. A.: En principi no. Fa uns mesos varen entrar més de 10 membres nous dins de la junta directiva, fet que celebram moltíssim. Per aquest motiu els últims mesos l’associació està en un moment de reorganització interna, però els nous membres venen amb molta energia i gràcies a la seva empenta hem pogut tirar endavant aquesta festa d’aniversari.

Què ens podeu contar sobre la Xitxerada? Per què heu triat aquests participants?
Neus Duran: Doncs l’acte començarà amb una conversa oberta amb diferents entitats juvenils de Mallorca amb la intenció de compartir vivències i aprendre mútuament. I continuarà amb una quina musical, una ballada amb el grup Magranes i un PD, Antònia Found System. Així i tot, no hi podia faltar un concert, amb en Jorra, en Pistola i en Simó, que son els músics que més vegades han passat pels escenaris de Xítxeros.

Xítxeros sempre ha estat un revulsiu per als joves amb inquietuds del municipi i de Mallorca en general. Què fa falta per mobilitzar més els joves?
Rafel Sureda: És possible que sempre s’hagi pensat que per mobilitzar els joves és necessari un ambient plausible de dinàmiques socials. És a dir, que la mobilització es farà veure a un moment en el qual existeixin les condicions perquè sorgeixi. Nogensmenys, darrerament amb tots els atacs cap al català i la col·lectivitat, veiem que la mobilització es pot donar com a exigència que es creï un ambient agradable pel sentiment de manca d’aquest.

Una de les vostres reivindicacions és el Casal de Joves. En quin estat es troba l’assumpte? Què hi teniu pensat fer, al respecte?
Andreu Barceló: Aquesta és una reivindicació històrica de Txítxeros i amb aquesta nova junta volem que estigui al centre de la nostra activitat. Per això, com a primer acte vàrem fer una assemblea oberta amb la intenció de recollir opinions sobre com ha de ser aquest casal i cap a on hem d’anar per fer-lo possible. També tenim la idea d’impulsar una Coordinadora perquè tots els joves, no només els Xítxeros, s’hi puguin involucrar.

Back To Top
Search