skip to Main Content

La setmana Alcover torna per celebrar el 160è aniversari del naixement del filòleg

S’han organitzat conferències sobre el DCVB, una nova edició de la marató de rondalles, una ofrena floral i s’inaugurarà per primera vegada una exposició sobre els herois que apareixen a les històries del manacorí, entre altres actes.

Antoni Maria Alcover va néixer el 2 de febrer del 1862 a Manacor, ara farà just 160 anys. Un aniversari que coincideix amb el fet que la setmana Alcover retorna a una relativa normalitat després d’un any afectada per la pandèmia. L’acte inaugural serà dilluns 31 de gener al celler de la Institució Pública Antoni Maria Alcover i just després es farà una visita guiada a l’edifici de l’entitat. Activitat que es repetirà dia 5 de febrer. Els actes, però, es perllongaran fins al dilluns 7. 
 
L’oferta cultural en el marc d’aquesta setmana és diversa i variada. És necessari detallar que el primer de febrer hi haurà una conferència de Maria Pilar Perea sobre com s’ha digitalitzat el Diccionari Català-Valencià-Balear (DCVB), la qual ja està finalitzada. El dimecres es farà l’acte institucional a l’IES Mossén Alcover, centre molt vinculat amb l’escriptor i que té a l’entrada una pedra cedida per la família del també lingüista que dona el nom al centre de secundària. Seguidament, hi haurà l’ofrena floral a l’obelisc del passeig d’Antoni Maura amb una actuació artística de l’alumnat del batxillerat musical. 
 
Tanmateix les activitats no acaben aquí. A la presentació dels actes, la gerent de la Institució Pública, Cristina Duran, va destacar que dia 3 i 4 hi haurà la XVII Marató de Rondalles d’Alcover. S’interpretaran al celler de la seu de l’entitat i estan pensats per tota la família. Dia 5, els Amics de la Institució han organitzat el taller “Nocions bàsiques de restauració i conservació de l’art que tenim a casa” , que serà a càrrec de la restauradora Maria del Mar Riera. I per posar punt final a la setmana Alcover, s’inaugurarà l’exposició “Herois de Rondalles”, de la il·lustradora Aina Llobera. 
 
El delegat de Cultura a l’Ajuntament de Manacor, Mateu Marcé, celebra que s’hagin pogut organitzar tots aquests esdeveniments. “És important”, diu, “tornar a tenir una setmana de cultura activa”. A més, tant el regidor com la gerent destaquen que a la setmana Alcover hi tengui un paper rellevant la comunitat educativa, que fan feina per introduir la figura de l’escriptor dins la promoció escolar. I és que durant aquests set dies, s’han programat representacions de rondalles per l’alumnat dels diferents centres. 

 Els personatges d’Alcover 

“Herois de Rondalles” romandrà exposada al celler de la Institució Alcover fins al mes de juny. És la primera vegada que les il·lustracions de Llobera es podran visitar en aquest espai i Marc Cantallops i Llucia Serra en seran els comissaris. Amb aquesta, es pretén acostar les figures d’en Bernadet o n’Espardenyeta al públic i actualitzar-los d’acord amb els valors actuals. 
 
L’exposició només és la punta d’un projecte més ambiciós a llarg termini. S’està preparant un joc de taula narratiu que té els personatges d’Alcover com a protagonistes, qui es converteixen en herois i heroïnes. A tots ells i elles se’ls assigna uns valors i unes funcions concretes per tal que a mesura que avança el relat, també avanci la seva lluita contra el dimoni. Batalla freqüent als relats de les rondalles. 

Activitats gratuïtes 

Totes les activitats que es realitzaran en el marc de la setmana Alcover seran gratuïtes. Ara bé, per controlar les persones que hi assisteixin i poder garantir la seguretat del públic s’haurà de reservar l’entrada a través de la plataforma enviumanacor. Això sí, només per aquells actes que es fan a l’interior de la Institució Públic Antoni Maria Alcover. 

Back To Top
Search