skip to Main Content

Les Fires i Festes recuperen la presencialitat i adopten un caràcter encara més cultural

Els cossiers tornaran a sortir al carrer i la majoria dels actes es faran al Parc Municipal; a més a més,  s’haurà de reservar entrada amb anterioritat

Entre nervis i a contracorrent varen posar fil a l’agulla per organitzar unes Fires i Festes sense festes ni fires. Dimarts, el regidor encarregat, Artur Aguiló, la directora de l’Escola Municipal de Mallorquí, Margalida Rosselló, i el batle de Manacor, Miquel Oliver, varen presentar el programa definitiu. I, tal com us avançàvem al Cent per Cent de fa just dues setmanes, s’han centrat en els actes culturals, l’animació infantil i presentació de llibres.

Aguiló ha reiterat que s’han muntat en temps complicats, però “hem de fer allò que se’ns permet fer”. És per això, que la majoria dels actes es faran al Parc Municipal de Manacor. Un espai que els hi permetrà controlar les mesures sanitàries corresponents i pot acollir un total de 500 persones. Amb tot, el delegat de Festes ha explicat que ja es poden començar a reservar les entrades per assistir als esdeveniments programats a través de la plataforma digital enviumanacor.cat.

Es torna a la presencialitat un any després, un fet que fins ara era incert. Un desig, en part. Oliver creu que és un indici de tornar a la normalitat, això sí, amb totes les mesures de seguretat. Així mateix, aquestes celebracions coincidiran amb la flexibilització de les restriccions, el que atorgarà més llibertat i tranquil·litat tant als organitzadors com a la ciutadania.

Els cossiers tornaran a dansar

“Poder tornar a fer rotllo asseguts, amb màscara i distància”, perquè “les podrem veure ballar” anunciava Rosselló. Els cossiers i la dama tornaran a omplir Manacor amb els passos del seu ball ritual i “amb totes les mesures”. És a dir, sense fer cercavila arreu per evitar que la gent s’aglomeri.

Tal com tenen el poble acostumat, actuaran el dia del pregó, divendres 28 de maig. Enguany, però, s’han habilitat l’exterior de l’Escola Municipal de Mallorquí, el pati del CEIP Simó Ballester i el CEIP Es Canyar perquè hi ballin de manera segura. Per això, igual que a altres actes, s’haurà de reservar entrada amb anterioritat. També passarà amb aquella gent que elegesqui entrar al pregó, on també dansaran.

No només tendran protagonisme aquest dia. Rosselló ha explicat que el dia abans de donar el sus a les festes de primavera es projectarà el documental dels quaranta anys dels cossiers de Manacor. Un reportatge realitzat l’any passat i que pretén difondre la història de la dansa ritual.

Maria Magdalena Perelló, pregonera 2021

El pregó és un dels actes més esperats de les Fires i Festes. Enguany, l’encarregada serà Maria Magdalena Perelló, secretària dels batles de Manacor durant molts anys i vinculada a l’activitat de les associacions municipals. Ara ja està jubilada, però ha acumulat una gran experiència a Batlia.

Miquel Oliver ha estat l’encarregat de triar la pregonera. El motiu, va explicar, és que durant aquest darrer any s’ha fet introspecció i els ha servit “per reconèixer i valorar encara més la tasca dels funcionaris, pel que aquest és un petit gest a la seva feina”. Tants anys, assegura, li permetrà fer un repàs de com ha evolucionat l’ajuntament amb el pas del temps.

També és destacable l’acte de cloenda d’aquestes celebracions. Es tracta del Reconeixement de Mèrits de l’Escola Municipal de Mallorquí. Enguany a la cantant i pedagoga Dàmaris Gelabert dia 10 de juny.

Back To Top
Search