Skip to content

L’Obreria canvia l’encamisada i les corregudes de cavalls al dia de Sant Jaume

Aquesta serà la gran novetat de les festes d’enguany, que es presentaren dimarts davant una multitud de santjaumers
“Enguany les festes tenen plena de dones”. Bàrbara Llinàs, de l’Obreria de Sant Jaume, parla amb entusiasme de la presentació del programa de les festes d’enguany, que compten, com diu ella, amb un notable protagonisme femení. La cridanera d’enguany serà Cati Cànovas Pont, Cati Roseta; la proclamadora, la comerciant Antònia Roig Bisquerra; i la cavallera major, Maria Antònia Gelabert, que á més, és la presidenta dels Cavallers de Sant Jaume. Enguany la volta dels cavalls no partirà de ca n’Antònia de Can Major, que l’any passat va donar el relleu als mateixos cavallers, que a partir d’ara són els qui custodiaran el penó. Ara el penó estarà custodiat, precisament a can Tomàs Massanet, que va ser el primer president dels Cavallers de Sant Jaume. Sortiran, així del carrer de Bailén per arribar fins al carrer d’Andreu Pont, que és la casa de la cavallera major d’enguany.
Justament, les festes d’enguany presenten una novetat importantíssima. Tant l’Encamisada com les corregudes de cavalls tendran lloc el mateix dia 25, en comptes de dia 24 com ocorria els anys anteriors. Bàrbara Llinàs explica que amb aquest canvi es pretén “engrandir la festa en el moment. Tots els actes de dia 24 capvespre els hem passat a dia 25. Nosaltres no tenim veu ni vot a l’hora de poder triar un dia festiu o no. Això depèn de l’administració. I sempre deim que Sant Jaume serà festa quan el poble vulgui que sigui festa”.
“No hi ha cap poble de Mallorca que no tengui el seu patró que no sigui festiu. I alerta, defensam que la berena sigui festa i que també ho sigui Sant Jaume”, diu en referència a la declaració com a dia festiu el dia de Sant Jaume de l’any 2025 en detriment del dilluns de Pasqua. L’ofici tendrà lloc també el mateix dia 25 a les 12 del migdia.
L’acte de presentació de les festes d’enguany va comptar amb la participació del president de l’Obreria, Joan Sansó, i del batle de Manacor, Miquel Oliver. L’Obreria va fer un reconeixement a Antoni Mascaró Puigserver, el darrer pescador professional de Porto Cristo, i que va ser el proclamador de la festa de l’any passat.
El batle de Manacor, Miquel Oliver, digué que “hem entès que el poble volia que Sant Jaume fos festa”, i recordà que l’any que ve dia 25 de juliol ha estat triat com a dia festiu.
Les festes començaran dia 18 de juliol, a les 19h, al número 27 del carrer de Menéndez Pelayo, amb la recollida de l’estendard de Sant Jaume per part de les persones usuàries del Servei d’Habitatge. Supervisat d’Aproscom Fundació i la posterior crida, davant l’Ajuntament, una hora més tard.
Back To Top
Search