skip to Main Content

Manacor acull la Cursa i Marxa per la Prevenció del Suïcidi

La carrera serà dissabte 10 de setembre a la via verda i es podran córrer 5 quilòmetres o caminar 3.941 metres en record de les 3.941 persones que es varen llevar la vida el 2020, darrer any que es tenen xifres oficials.

Manacor acollirà la quarta edició de la Cursa i Marxa per la Prevenció del Suïcidi de les Illes Balears, que serà a la via verda Manacor – Artà el pròxim dissabte 10 de setembre, Dia Mundial per la Prevenció del Suïcidi. L’organitzen l’Associació de Familiars i Amics supervivents per Suïcidi de les Illes Balears (AFASIB) amb la col·laboració d’Estel de Llevant i l’Ajuntament del municipi amb la intenció de sensibilitzar sobre la realitat d’aquesta conducta i les seves conseqüències.

A la carrera, que és inclusiva i oberta, s’hi podrà participar de dues maneres diferents. Els inscrits podran córrer cinc quilòmetres o caminaran fent marxa al llarg de 3.941 metres. Xifra simbòlica, ja que és el nombre exacte de persones que es varen llevar la vida arreu de l’estat durant el 2020, darrer any del qual es tenen dades concretes. A més, cal apuntar que 84 dels suïcidis es varen produir a l’arxipèlag. És d’aquesta idea que sorgeix el lema ”Un metre per cada vida”.

A aquestes dades, s’hi ha de sumar la realitat de què cada dia a l’Estat hi ha 10 suïcidis i que el suïcidi és la primera causa de mort entre els joves de 15 a 30 anys.

Totes les persones que participin tindran medalla i un tast d’infusions de la marca T’estim, especialment seleccionades per aquesta activitat.

Una carrera llarga

Durant la presentació de l’activitat, la presidenta d’AFASIB, Xesca Morell, va voler recordar que l’objectiu de la cursa “és treballar l’estigma” i el silenci que hi ha al voltant del suïcidi. És més, Morell va fer la metàfora que l’esforç que implica recórrer els cinc quilòmetres és comparable a l’esforç que ha de fer una persona que passa un dol per suïcidi, sigui un familiar o una persona que ho ha intentat.

I en la mateixa línia se situava el gerent d’Estel de Llevant, Guillem Febrer. Diu que aquesta cursa és una carrera de 365 dies de l’any per arribar a ser conscients de la necessitat de voler cuidar de la nostra salut mental..

Col·loqui i exposició

La cursa i marxa, però, no serà l’única activitat que es durà a terme per promoure la prevenció contra el suïcidi. El divendres de davant, dia 16 a les 19.00 h al pati de la Torre del Palau, hi haurà l’exposició i col·loqui “(Des)integrades. Sobre el sentit de la vida i les relacions amb el Món”. Hi participaran Oriol Lafau, coordinador autonòmic de salut mental; Xisca Morell, psicòloga i presidenta d’AFASIB; Natanael F. Pacheco, doctor en filosofia; i Neus Serra, integradora social. A més, hi haurà les obres de Toni de la Mata, Abraham Calera, Xana Elava, María Begoña Parga, Manya Doñaque, Dante i Neus Hernández.

L’objectiu és reflexionar sobre les diferents formes de superar el patiment i donar-li un lloc a la vida.

Més inversió pública

La delegada de Serveis Socials, Carme Gomila, va assegurar que els “fa especial il·lusió” ser la seu d’aquesta activitat perquè “la salut mental és un tema cabdal” en el nostre dia a dia.

A més a més, va afegir, que “com a administració hem de fer un crit per demanar més inversió en salut mental a la sanitat pública”. Idea que també repeteix el batle, Miquel Oliver.

Back To Top
Search