skip to Main Content

“M’ha donat l’oportunitat que altra gent conegui la feina feta i la tenguin en compte”

Maria Febrer (Manacor, 1995) és llicenciada en biologia i actualment està realitzant un doctorat sobre ecologia terrestre. Recentment ha rebut una beca de la Càtedra de la Mar Iberostar Universitat de les Illes Balears pel seu Treball de Fi de Màster sobre la tortuga babaua. En parlam amb ella.

Foto: A.Costa/UIB

Has guanyat una beca pel teu treball de fi de màster d’Ecologia Marina. Com et sents?
És una doble recompensa. Per una banda, per la feina feta perquè el TFM són 18 crèdits i són moltíssimes hores d’una feina no remunerada i acumules moltes frustracions. Alhora també suposa saber que el treball està ben fet i que gent experta t’ho fa saber.

Quins temes tracta el teu treball?
El meu treball es basava en tres vies: D’una banda, una anàlisi dels avaraments de tortugues babaues a les Illes Balears. A partir d’una base de dades del Palma Aquarium, vàrem concloure que la majoria de tortugues estaven ferides per hams de palandre o per plàstics de la mar o impactes amb vaixells. A part d’això, vàrem intentar desenvolupar un mètode per conèixer el sexe de la tortuga a través de la bioquímica i que no fos invasiu per l’animal, analitzant el nivell de testosterona en la sang. A més, també vàrem analitzar el nivell de metalls pesants, un contaminant que es troba a la mar. Aquesta tercera línia la vàrem dur a terme amb tortugues ja mortes, analitzant un tros de teixit muscular. Encara no se sap molt bé quins problemes poden comportar aquests metalls però si que sabem que poden provocar problemes reproductius o la minva del sistema inmmunològic.

Creus que una beca com aquesta et pot obrir portes?
Aquest tipus de premis es valoren positivament en el currículum acadèmic. Per exemple, a l’hora de demanar la beca del doctorat que estic fent actualment, es tenia en compte. A més, aquest premi va ser doblers en metàl·lic per invertir a anar al congrés que volguéssim sobre biologia marina. Vàrem anar a Màlaga, al II Congrés de Joves Investigadors de la Mar, amb la resta de companys i allà vàrem poder exposar els nostres resultats a més d’escoltar les ponències de professors. Això m’ha donat l’oportunitat que altra gent conegui la feina feta i la tenguin en compte. També és una bona oportunitat per aprendre d’altres persones i experts.

Creus que la investigació en general rep poc suport?
Jo crec que sí. Companys que fa més anys que es dediquen a la investigació des de fa més temps comenten que amb la crisi es va notar una davallada. Ara ha millorat però així i tot segueix havent-hi poques oportunitats. Tenc companys que pràcticament fan feina gratis, perquè els contractes que s’ofereixen són molt precaris. Jo he tengut molta sort amb la beca de doctorat perquè he pogut accedir a una beca de quatre anys perquè és un món molt competitiu i amb pocs recursos.

Back To Top
Search