skip to Main Content

“No queda més remei que tornar a les mesures que ja coneixem, com les que ha aprovat Catalunya”

Xavier Mesquida (Manacor, 1970) és el coordinador Covid de l’hospital de Manacor i tenint en compte la situació epidemiològica, recomana tenir molta precaució si decidim fer dinars i sopars familiars aquestes festes de Nadal.

Quina és la situació sanitària?
Estam veient un augment de casos molt exagerat i a un ritme superior al de la cinquena onada, mentre que els ingressos hospitalaris són menys. Dilluns hi havia 21 pacients a planta i tres a l’UCI de l’hospital de Manacor. No estam saturats, però ens plantejam reduir l’activitat quirúrgica una altra vega perquè no tenim lloc per ingressar tothom. Pel que fa als contagis, és una evidència que les vacunes funcionen encara que al cap de sis mesos perden eficàcia en frenar la transmissió. Però continua protegint de la malaltia greu. Un 60% de persones ingressades a planta no estan vacunades. Una altra dada a tenir en compte, és que la població diana vacunada és del 90%. Això vol dir que la població no vacunada, que és un 10%, suposa el 60% dels ingressos. A més, la sisena onada està afectant molt als no vacunats, entre els quals hi ha els nins. Al principi, no s’infectaven i a la cinquena onada eren a ca seva, però avui són a les escoles i la variant delta és més contagiosa que l’original. Si s’infecten molts infants, les possibilitats que tenguin una afectació més greu augmenta.

Basten les mesures que hi ha ara?
La gent fa vida pràcticament normal, mai havíem fet tantes PCR positives. Per frenar la transmissió no basta una única mesura, fa falta un conjunt. No basta demanar el passaport Covid a una persona que fa vuit mesos que s’ha vacunat. No queda més remei que tornar a les mesures que ja coneixem, com les que ha aprovat Catalunya: evitar aglomeracions, reduir la quantitat de persones que es poden reunir en interiors o espectacles esportius sense públic. Pocs dies abans de Nadal, hem d’intentar que les reunions siguin de poques persones i millor si ens feim un test d’antígens abans. Podem recordar que l’augment de casos no és a costa d’òmicron, encara, però s’està imposant d’una manera molt ràpida i l’augment de casos és increïble. És qüestió de setmanes que s’imposi. La part positiva d’òmicron és que és menys patògena.

Deies que convendria fer un test d’antígens abans de reunir-nos…
Una persona que tengui símptomes de constipat, si realment té Covid, els tests són molt efectius. El tema polèmic és amb les persones asimptomàtiques, ja que perquè els tests donin positiu necessiten que hi hagi una càrrega viral alta. Per això, un test negatiu no vol dir que no siguis positiu. Ara, ens diu que la càrrega viral no és molt alta i la transmissió és més baixa.

Què hem de fer si ens reunim?
No han de ser reunions molt nombroses, deu em sembla un bon número. Fer un test d’antígens just abans, dinar a fora o a un espai ben ventilat, posar les mascaretes en haver menjat o anar a un lloc ample serien les recomanacions per fer un dinar mínimament segur. I l’altra que les persones no vacunades no vagin a dinar o que es facin una PCR, que un test no basta en aquest cas. Però el que és completament segur és només fer-lo amb conviven.

Estau preparats perquè la situació empitjori?
És molt complicat. L’espai, les eines i el personal és el que tenim i estam molt cansats, però som conscients del que ens ve. Tenim les eines i sabem el que hem de fer. Quan no pots créixer, s’elimina l’activitat no essencial.

Voldria afegir res més?
Que si hem duit una vida més o menys normal, és gràcies a la vacuna. Però amb tants de casos, és normal que algú acabi a l’hospital. És trist veure com persones no vacunades es posen greus i veure que es moriran. Fa mal saber que es podria haver evitat amb gest tan fàcil com posar-se una vacuna.

Back To Top
Search