Skip to content

“Parlam de gent que passa males ratxes amb dansa i acrobàcies, tots podem ser invisibles en algun moment”

Els crítics francesos defineixen el llenguatge de Vaivén Circo com “coreografies circenses” o “circ poètic”. I les seves propostes els han valgut premis tan importants com el Nacional de Circ, diversos premis Max i altres reconeixements a escala internacional. No és la primera vegada que actuen als escenaris de Vilafranca de Bonany, però enguany arriben a la FIET amb Anónima, la seva darrera proposta. Es podrà veure diumenge dia 22 d’octubre a les 13.30 h i a les 19.30 h al poliesportiu, una sessió que es convertirà en l’espectacle de clausura de la FIET 2023 que va començar dia 19.

“L’espectacle és un homenatge, posam en el focus les persones que son invisibles, les que viuen enmig del caos que ara és la seva llar”, explica Miguel Moreno ‘Bolo’, el responsable i un dels principals creadors de la companyia. “És un espectacle de circ i sense text, els personatges no són molt definits, però hi podríem identificar una mare que acaben de desnonar, una persona que viu al carrer i una altra que se cerca la vida en un abocador”, afegeix. “Són, en definitiva, persones que passen una mala ratxa. Qualsevol de nosaltres s’hi podria convertir i potser no seríem ni millors ni pitjors que ningú”, concreta Moreno.
L’espectacle no té text i se centra en el circ, la dansa i les acrobàcies. “La nostra proposta de circ no consisteix en fer un número d’equilibri perque sí. El que feim nosaltres és fer molta feina en l’espai escènic i el moviment. És a partir del que volem contar i de l’escenografia que pensam com podem incorporar les tècniques de circ que s’adaptin a la naturalesa que volem donar a cada espectacle”, afegeixen des de la companyia Vaivén Circo. “Nosaltres no feim equilibris damunt un cable d’acer tensat i clavat en dos pals. Nosaltres feim equilibris amb els elements que tenim a l’escenari i incorporam la dansa a les nostres propostes”, explica Miguel Moreno.

De fet, un dels números més comentats entre els crítics de circ dels darrers mesos és el ball cap per avall de Miguel Moreno amb una falda de flamenca. “La ‘bata de cola’amb que la ‘bailaora’ balla sobre l’escenari, també vesteix l’acròbata i crea una imatge molt potent”, admet el responsable de la companyia amb seu a Granada. Per a Vaivén Circo “actuar en una fira teatral no és el mateix que fer una funció qualsevol, saps que els programadors n’estan pendents i que allà s’hi juga el futur d’un espectacle en què s’hi han invertit moltes hores de feina i desenes de milers d’euros. Nosaltres feim feina amb il·lusió i amb inversió, i no ens volem fer rics, però hem de guanyar doblers per viure i per seguir produïnt espectacles. Una mala fira pot ser un cop dur a l’economia d’una companyia perquè s’hi juguen molts de contractes i tota una temporada d’actuacions”, afegeix Miguel Moreno. No és la primera vegada que Vaivén Circo actua a Vilafranca. “És el tercer pic que hi venim, la fira té un factor humà i un caliu molt important, però és imprescindible que les institucions apostin per donar-li suport. No pot ser que la FIET depengui de la voluntat de tot un poble i de moltes persones voluntàries per seguir donant servei al públic de Balears i als professioanls de les arts escèniques”, conclou.

Back To Top
Search