skip to Main Content

“Per què una persona de cent anys s’obri, començ amb una pregunta potent i que no s’espera de cap manera”

Rafel Perelló és un dels membres més mediàtics del Cent per Cent. Fa 5 anys que publica les seves entrevistes amb persones centenàries. Diu que són els darrers guardians de la saviesa popular. Parlam amb ell de tot el que li mostren i ensenyen.

Fa cinc anys que vares començar aquesta aventura al Cent per cent. D’on ve aquesta curolla?
Fa devers vint anys que faig això. Però a partir del 2014 m’hi vaig dedicar amb molta més intensitat. Em vaig adonar que s’havia de recollir una informació a contrarellotge. I per això vaig accelerar la maquinària. Hi havia setmanes en què entrevistava quatre o cinc persones. I del 2014 al 2018 tot va ser una bogeria.

Ets una de les cares conegudes del programa ‘Téntol’. Com s’ha forjat la teva relació amb els mitjans i amb els teus ‘fans’? 
Jo crec que tot això ve arran de començar a publicar al Cent per cent. Aquesta revista em va permetre relacionar-me amb molta altra gent amb qui compartim interessos. I m’han sol·licitat més i més. Per altra banda, ara la gent em reconeix, sap què faig i em fa arribar material interessant. Documents, paraules, expressions o històries que són impagables. L’altre dia em varen fer arribar una llibreta escrita en català a Son Negre amb encanteris per enamorar o fer aturar de ploure.

Com ho fas perquè aquestes persones centenàries et contin tantes coses? Tens cap secret?
Sí, n’he après i sé com ho he de fer perquè aquella persona es pugui obrir. Faig una pregunta tan potent que no pugui esperar-se de cap de les maneres. Per exemple, a la gent de més de cent anys els deman directament “Què en deien dels homenets de colzada?” Eren uns homes màgics, que feien una colzada d’alt, ajudaven els homes a llaurar un sementer o a fer feines mentre la gent dormia. També els puc demanar una cosa que els cridi l’atenció. A una collidora d’oliva li vaig dir “Anàveu eixuta?” Vol dir no anar mantingut a fer feina a la possessió. I els xoca que jo empri aquest llenguatge.

Què és el que més t’interessa del que conten els teus entrevistats?
He conegut que autèntics savis. Hi ha persones que mereixen un llibre. M’interessa el seu món, els costums, els usos i les paraules de la pagesia, en tots els seus àmbits. La meteorologia, l’observació de la natura, els auguris de la pluja, de l’orografia, el món mariner, també la Guerra Civil. I allò que més m’interessa per què és un àmbit en què crec que puc aportar coses, és la màgia, la bruixeria i les creences i tradicions populars. Jo crec que és l’assignatura pendent.

Prendrà forma de llibre tot aquest corpus d’encanteris, bruixeries i supersticions?
En prepar tres de llibres. El de la màgia i la bruixeria. També prepar un llibre sobre el vocabulari dels pescadors de canya i de la mar i que serà més senzill. I el darrer llibre que estic enllestint, que és el que més es complica, és un llibre il·lustrat per mi mateix. Es dirà el vocabulari de la vida i feines de la pagesia mallorquina. A cada dibuix cercam les formes de referir-se a la meteorologia, com diuen que plou, quan plou poc o molt. Els diferents tipus de muntanyes, com taruta o obaga o turó. Les paraules del foc, dels elements de la casa…

Back To Top
Search