L'Ajuntament de Manacor presentà divendres passat un programa que acostarà Nadal a tots els nuclis del municipi Els manacorins ja tenim programa de festes. L’Ajuntament presentà, divendres 24 de novembre,…
Pere Cler: “La gent va demanar un canvi cap a un model de revetla gratuïta”
Quina dedicació t’ha suposat l’arribada a l’Ajuntament en tasques de govern?
Pràcticament les 24 hores. Estàs molt ocupat. No és la simple gestió de despatx, sinó que també has de mantenir el contacte a través de les xarxes socials. Felanitx reclama els serveis d’una ciutat més o manco grossa, però també funciona molt a nivell de carrer.
Ets el delegat de Participació Ciutadana. Heu implementat el pressupost participatiu?
Tenim molts de nuclis i això ens dificultaria la tasca. Sí que hem fet enquestes, consultes i reunions amb els ciutadans sobre temes que preocupen els ciutadans, com ara l’hospici o el passeig de primera línia de Portocolom. El cara a cara és molt important. Els dos primers anys férem algunes d’aquestes accions.
Han servit, aquestes accions, per marcar l’acció de govern?
Sí, i fins i tot hem canviat alguns dels plantejaments inicials.
La participació pot fer entrar en controvèrsia la voluntat ciutadana amb la de l’equip de govern…
Hem notat que molta gent ens ha criticat per la nostra ideologia, però a la inversa també. Per exemple, hem vist que la ciutadania posa part damunt tot el cotxe. Tot el que era llevar un aparcament o reduir una mica el trànsit se’ns ha criticat molt, i això m’ha sabut greu, personalment.
Què heu pogut fer en matèria esportiva?
Hem reformat i arreglat moltíssimes d’infraestructures que eren necessàries: pistes de pàdel, de tennis, hem posat gespa al camp de futbol… Les instal·lacions necessitaven mà de metge. També hem col·locat instal·lacions per fer cal·listènia, unes barres perquè la gent faci exercici amb el seu propi pes. I hi va una gentada.
Una de les grans reivindicacions dels joves a Manacor ha estat la necessitat d’un casal de joves. A Felanitx també?
A Felanitx hi hagué un casal de joves, i bastant gros, deu fer una quinzena d’anys. Però va fallar el voluntariat, que continua fallant avui. Ara tenim un espai per a joves, amb espai per a reunions, connexió d’internet…
A les festes la penya del Cosso no sol manifestar-se tan bel·ligerant si els governs no els són contraris…
A nosaltres també ens han tret pancartes fent befes. I això ha passat tant en l’àmbit municipal com autonòmic, ells han continuat fent crítica, d’això no se’n salva ningú. Ara bé, hi ha hagut anys que hi ha hagut atacs a la llengua, i la gent se sentia molt ferida amb segons quines decisions polítiques. No només a Felanitx. Tothom recorda el Bauzá Tour on l’esperaven amb manifestacions a cada poble, no només a Felanitx.
A Llucmajor hi ha polèmica per la negativa de l’Ajuntament a un concert alternatiu que ja era tradició. La màquina burocràtica ens menja?
Això també ens ha passat a nosaltres, hi ha actes a nivell popular o proves esportives que s’han hagut de cancel·lar per una burocràcia que és inassumible per les entitats convocants, sovint petites i sense ànim de lucre. Genera una sensació de frustració inevitable. Per això cal fer previsió i planificació dels actes amb prou temps d’antelació.
Heu endevinat la fórmula per a les revetles?
Aviat farà cent anys que es fan i en tot aquest temps han canviat molt. Abans totes eren de pagament i hem passat a un model en què tot és gratuït. La fórmula de l’abonament va entrar en crisi per la reforma integral del parc, que va fer que una part de la població no el reconegués com a seu, i després per la competència d’altres pobles de Mallorca. Avui molts de municipis duen els seus concerts, també. La gent va demanar un canvi a model de verbena gratuïta. Això fa que els grups que duim no siguin tan mediàtics. Però no hem baixat el nombre de revetles ni tampoc l’assistència, que sempre es mou en més de 1.500 persones.
Destacaries qualque altre acte de les festes, a banda de les revetles?
Sí, la Nitx de l’Art, que serà dia 24 d’agost.