skip to Main Content

Què pensen els felanitxers de Felanitx?

Maria Pizà, politòloga

L’èxode s’està revertint

1. Sí, totalment d’acord. La teoria mínimament raonable que ho explica són les ones magnètiques de Sant Salvador. I la vena no s’ha estroncat, continua vigent.
2. El màxim valor de Felanitx és que és dels pocs pobles de Mallorca que no s’ha gentrificat. I alhora la seva feblesa és que Felanitx és un poc Detroit, un territori un poc abandonat de la mà de Déu.
3. Això de l’èxode s’està revertint. Jo no visc a Felanitx per qüestions laborals, però tot el meu entorn viu al nucli de Felanitx i va a comprar a les botigues de sempre. La situació està revertint.
4. S’està perdent un poc l’essència, sobretot l’horabaixa de Sant Agustí, amb tota la massificació. Pel que fa a les revetles estic més contenta. Que la música sigui més variada i que n’hi hagi de gratuïtes ho veig bé. No sé si és el model més correcte, però és millor que l’anterior.

Pere Antoni Bennàssar, professor

Que duguin en Battiatto

1. Sí, moltes de les meves amistats ho són. El fet pot ser és degut a l’eco dels set turons de Felanitx que provoquen l’icònica ironia felanitxera. I continua vigent, tot i que ara ens falta la força del puig de Sant Nicolau.
2. Tot i que Felanitx és ciutat, segons per on ho miris és guapo i segons per on és lleig. Darrerament si que es veritat que com a qualsevol poble de Mallorca s’està accelerant un procés constructiu que no té miraments amb els conceptes de bellesa i poble. Els bons valors de Felanitx sorgeixen quan el poble s’uneix per quelcom, lluita, festa… Les febleses son, com per tot, els mals que provoca el capitalisme i la desinformació.
3. En el meu cas, com els altres és per emprar un hàbitage familiar existent i independitzar-se. Altres casos per tranquil·litat o feina. El nucli antic de Felanitx té cases molt grosses i difícils de mantenir, la reforma és molt costosa, és per això que una opció és partir.
4. Sí, molt. Sobretot quan es compta amb festes populars autogestionades, com el Correbars, el concert que es fa a can Moix o el Cosso, entre moltes altres. Quant a les revetles… estan bé i són icòniques. Una cosa demanaria: que un dia duguessin en Franco Battiatto.

Margalida Font, professora

Un dels problemes és tenir Manacor a 12 quilòmetres

1. Sí, Felanitx ha estat i és bressol de personatges genials i excèntrics. No sé a què és degut, potser el fet que Felanitx fos el primer poble de Mallorca amb institut hi té qualque cosa a veure! La vena no s’ha estroncat. Avui tenim personatges espectaculars: Miquel Barceló, Jaume Canet (escultor ferrer) i joves molt valuosos en diverses disciplines: Marta Obrador Pol en teatre, Margalida Estelrich (direcció teatral), Glòria Julià, Maggie (disseny gràfic)…
2. Felanitx no és un poble, però té llocs dins el municipi que són preciosos: el calvari, Sant Salvador, Portocolom… Però els negocis nous costen de mantenir. Diuen que uns dels problemes més grossos que té Felanitx és Manacor a 12km. Perquè molta gent va a Manacor a fer compres que possiblement també podria fer a Felanitx.
3. A Felanitx s’ha perdut la vida de barri. A Portocolom hi ha més vida, tot i la tranquil·litat de l’hivern i les poques activitats culturals que hi ha a l’hivern. Els joves hem vist un Felanitx desfet, amb cases buides impossibles de comprar i de mantenir.
4. Abans de les revetles de Felanitx eren el millor de Mallorca, perquè duien grups valuosos, que només anaven a Felanitx. Ara, tots els pobles poden dur un grup bo. La gent jove vol revetles gratuïtes i bones; això és impossible. I el dia de Sant Agustí la festa s’ha massificat. El matí hi ha la tradició de viure El Cosso, que als felanitxers ens encanta. Fem poble. Però l’horabaixa la festa s’ha cinvertit en un botellot hipermassificat.

Andreu Manresa, periodista

Xerrar de Felanitx és xerrar de xerrar

1. No tenc una idea calenta dels fets certs d’ara ni puc prendre les mesures adients. Hi ha el que hi ha i em manca distància per intentar filar el perquè de “la terra diferent, d’on s’escampen ciutadans pocs comuns, mals de un curts: xerradors, estrambòtics, emprenedors que per allà on passen deixen com a mínim la vistositat genial del seu llenguatge i la petjada de les metàfores explosives. Baten en coure el seu tarannà irònic, radical i sentimental”. Tot és evanescent. “Xerrar de Felanitx és xerrar de xerrar” que deia en Miquel Barceló ‘es Perelló’, prototipus d’uns dels darrers felanitxers de casta grossa (amb Miquel Bauçà i Nadal Batle) que foren nins de la guerra, estudiants a Barcelona, tipus que feien forat per on passaven i mai no cercaven quedar bé ni fer amics o conèixer massa gent.
2. És lleig Felanitx? No fa massa planta. És molt millorable, sí. Com les coses que s’esbuquen per manca d’atenció i població té l’aire decadent i trist de la nostàlgia.
3. Hi ha un cert problema d’èxode de noves generacions i de població que s’estima més viure a foravila, a Ciutat o al Port. El disseny urbà i social no tenia previst aquest ‘forat’ històric. No hi havia un projecte. Els vells es moren i les cases es buiden. Els ajuntaments han baadat, han errat la política de preservació dels carrers i la xarxa comercial del centre.
4. Sobre el disseny de les festes no en tenc vivència global però no pot ser que una ciutat just visqui viva una setmana.

Catalina Soler, senadora i exbatlessa

Un dels mals és l’enveja entre felanitxers

1. Sí, des de segles enrere sempre hem tengut personatges importantíssims, i encara tenim aquest punt de personatges excèntrics. Tenim joves actors, brillants a les olimpiades de matemàtiques o de física, també al ball de saló…
2. Felanitx és preciós, contràriament al que diuen molts de felanitxers. La font de Santa Margalida, l’església, les escales… el nucli antic, cap altre poble de Mallorca ho té. El problema és que falta un Pla General que delimiti clarament el que es pot fer i el que no. Les febleses de Felanitx són l’esperit negatiu que tenim. I també fa mal l’enveja entre els mateixos felanitxers… Jo som feliç que qualsevol felanitxer triomfi, però també veig amb el càrrec que tenc que n’hi ha que n’estan contents, però d’altres per motius ideològics o polítics no hi estan tant.
3. No sé si hi ha tal èxode. No ens hem de remuntar gaire enrere per recordar que l’escola de Portocolom va haver de tancar per manca d’alumnes. Tot és cíclic. Aquesta fuita que hi pugui haver és més una qüestió de comoditat familiar. No veig aquest èxode tan gros, tot i que hi ha moltes cases tancades.
4. S’ha de plantejar un nou model de festes. Antigament hi havia un model. Ara no veig un model clar de festes. El dia de Sant Agustí te’n vas escarrufada de veure el que hi ha per Felanitx. Penses que això no és el teu poble. No ha de ser un poble de revetla permanent amb gent beguda. Per fer el replantejament es necessita tothom: els joves, els qui governen… Jo estic molt orgullosa de la nit de l’art.

Back To Top
Search