Joan Sansó: “Hem estructurat Sant Jaume com una festa tradicional”
El president de l’Obreria creu que “aquesta festa ha estat una evolució constant, perquè en definitiva qui fa la festa és el poble, baldament hi hagi l’Obreria que prepari la festa amb tot l’enfilall d’actes”. Per a Sansó la part difícil era que “el poble se sentís la festa. Teníem el precedent de la gent major, però els joves i al·lots no la coneixien i s’hi han involucrat. I és per això que pens que fins aquí ha anat bé. Pots organitzar moltíssims d’actes, però si no hi ha la resposta del poble no hi ha res a fer”. Joan Sansó valora també que “sempre s’havia dit que per aquestes dates tothom és pel Port o per s’Illot o que fa massa caló, però hem vist que la gent vol festa”. El president de l’Obreria recorda que “sempre havia dit que havíem de fer camí a poc a poc, i no em pensava mai arribar al boom que hem tengut de gent”.
Per Sansó, la festa té “actes per a cada edat, i a mi no m’agradaria que es desvirtuàs, sobretot en aquells actes on pot anar tothom, des d’un al·lot petit fins a una persona de noranta anys. Si la festa només és assumida per un sector no anirà bé. Ara bé, si un dia es vol organitzar en el marc de les festes un acte per a joves, hi ha espai per fer-ho, però no dins els actes oficials de la festa, com ara anar a cercar el penó, la crida…
Finalment, Joan Sansó creu que “la gent de fora de Manacor sempre serà benvinguda, però també és ver que hi ha moltes maneres de venir de fora poble, com hem vist que passa per Sant Antoni. La gent que ve a fer desastres aprofitant que no és a ca seva no ha de ser benvinguda. Sansó també recorda que, no obstant això, “Sant Antoni ens ha anat molt bé, perquè ens mostra com s’ha de fer una festa tradicional. Nosaltres hem estructurat Sant Jaume com una festa tradicional amb uns elements molt propis i adaptats a la realitat manacorina i a l’actualitat”.
Mateu Juan: “Ens agrada més que sigui una festa diürna per a tot tipus de gent”
El delegat de Festes de l’Ajuntament explica que “els darrers anys com a delegat de festes he tengut la sort de viure-la molt més de prop. La festa és viva gràcies a les associacions i agrupacions que hi col·laboren, a l’Obreria i també perquè la gent en vol, i anam cap al camí d’una gran participació. Els castellers, els geganters, els cavallers de Sant Jaume… estiren molta de gent”.
Tanmateix, per a Mateu Juan, “de festes encaminades a la gresca i al suc, ja en tenim. I no volem que aquesta en sigui una més. N’hem parlat, i la nostra tasca és intentar que això no succeeixi, fins al punt que de vegades hem suprimit actes que puguin dur a aquesta situació. Per això ens agrada més que sigui una festa diürna per a tot tipus de gent. Cercam la part tradicional i intentam que sigui una festa lúdica per a totes les edats”.
En comparar-la amb la de Sant Antoni, el delegat de Festes i també baciner, reconeix que “si una cosa funciona a una banda, per què no l’hem de copiar. Ara bé, la festa de Sant Antoni ens agrada molt a tots, i hi ha coses molt millorables, perquè s’ha massificat molt i la part cultural i el bessó de la festa s’han desvirtuat. És feina de tothom recuperar-ho. I sí, dins Sant Jaume es poden haver aplicat alguns dels aspectes de Sant Antoni, però ja té el seu caràcter propi”. Mateu Juan recorda que de Sant Jaume, fins fa set anys, “la fira era l’única cosa que s’havia mantengut sempre. Tenim la sort de tenir una festa molt arrelada a l’hivern, que és la de Sant Antoni, i ara només en set anys, s’ha aconseguit molt, que la gent s’involucri, tant la gent que hi participa com la que fa la festa”.
Kica Mas: “Sant Jaume és una festa que organitza la gent del poble, i per això té l’èxit que té”
Kica Mas és regidora per MÉS-Esquerra dins l’Ajuntament de Manacor i durant els mesos que el seu grup va liderar l’equip de govern ella va ser la delegada de Festes. A l’hora de parlar de Sant Jaume, Mas comenta que “en feim una valoració molt bona, la festa agrada molt, perquè és molt propera. És ver que pel fet de ser a l’estiu hi ha molta de gent que no és per aquí, però he de dir que l’evolució que ha tengut els darrers anys m’ha sorprès per a bé, i això ha estat sobretot perquè és una iniciativa de la gent de l’Obreria, l’Ajuntament simplement hi col·labora i la festa la munta la gent del poble, és per això que té l’èxit que té”.
Sobre els perills d’una possible massificació Kica Mas alerta que “a mi m’agradaria que els al·lots petits sempre poguessin viure la festa tranquil·lament, no hi ha el perquè es degradi, ni es massifiqui fins al punt que els nins no puguin veure la Mulassa, per exemple.
I si li demanam pels llaços comuns amb la festa de Sant Antoni, Kica Mas acaba explicant que “la festa de Sant Jaume ha de seguir el seu camí i no necessita emmirallar-se en d’altres. Sant Jaume és una festa molt local, i no sé si hi importa que hi vengui gent de fora poble, no fa falta frisar per fer-la créixer”.
Margalida Rosselló: “És una festa molt local”
La historiadora Margalida Rosselló és ara també directora de l’Escola de Mallorquí. Per a ella, “la festa s’està fent, evoluciona, cada any es veuen coses i se n’hi afegeixen o es modifiquen, i això és bo. Sant Jaume existia i ara torna, però amb actes i esdeveniments diferents, que s’adapten a les necessitats de la gent de festa, de poble, de celebrar el patró”. Per Rosselló, “que hi hagi una gent que la regula, que mira que les coses es facin en un ordre i unes pautes és una mostra d’aquesta consciència de cercar arrels des del principi”. Rosselló insisteix que “no és recuperar una festa, sinó també fer-la d’ara, del poble i que la gent surti al carrer”.
Pel que fa als riscs de massificació o de desvirtuació de la festa, la directora de l’Escola de Mallorquí reconeix que passa pena perquè “totes les festes es converteixen en això”, alhora que es congratula que “a la Mulassa, per exemple, encara no hi ha alcohol, ni hi ha tampoc una gentada de fora, perquè és una festa molt local, i això està bé”. Segons Rosselló, “quan comencen a venir camionades o cotxades d’altres pobles ja hi haurà un perill, però hi ha l’obreria, i la festa s’ha recuperat i evoluciona de manera bastant controlada”.
Finalment, Rosselló pensa que Sant Jaume i Sant Antoni “s’han de contemplar de forma diferent, perquè han evolucionat de manera diferent, no s’han de comparar, sinó que s’han d’entendre de forma diferenciada”. La directora recorda que de vegades “ens demanam si acabarem com Sant Antoni, però jo no ho crec perquè aquesta és una festa que analitzam tant des del principi, des del moment que ha nascut, que és poc espontània. Amb això vull dir que conscientment l’hem revitalitzada i l’hem creada, i aquest creixement conscient i controlat és positiu per evitar situacions com la que plantejam ara”.