Skip to content

Recuperar per mantenir-nos vius

A partir de l’entrevista a Ferran Montero, delegat de Cultura de l’Ajuntament de Manacor.

Marina Nicolau – Actriu filla de la Mostra de Teatre Escolar de Manacor
La Mostra de Teatre Escolar de Manacor compta enguany amb 38 edicions a l’esquena. Per a Montero, la paraula «repte» encaixa a la perfecció amb el que significa ara mateix assumir el lloc de delegat de Cultura. Si coneixem aquesta realitat teatral que tenim al municipi és gràcies únicament i exclusiva a la Mostra de Teatre i a la gent que l’ha estat mantenint durant aquests anys.
En referència a això, no podem evitar pensar en les reivindicacions que vam veure per xarxes socials dels directors de la Mostra aquest passat inici de curs. Montero assegura que el problema no s’ha solucionat i que si segueixen és perquè ningú més que ells s’estimen tant aquesta Mostra. La gran responsabilitat i la decisió de seguir la van tenir els directors, tot i continuar amb les reivindicacions (més que justes). Enguany ha estat el segon curs que la Mostra s’ha assumit des de l’Ajuntament, i quan et topes amb l’administració després de 36 anys és difícil (que no impossible) adaptar-ho.
Tornant a la Mostra, enguany irònicament pareix que no renoven res, perquè el que han fet precisament ha estat recuperar algunes de les coses que ja existien i darrerament no es feien. Una d’elles és el programa de mà, del que n’han renovat el format. Els alumnes de la Mostra van sortir al carrer a repartir-los vestits de «news boys», i això ha donat un impuls molt important a visibilitzar la Mostra, perquè tothom té molt interioritzat que existeix, però no quan comença o les representacions que hi ha. A més d’això, també s’ha recuperat el Carnet d’actor i d’actiu que permet retroalimentar la Mostra des de dins. Els alumnes de la Mostra poden anar a veure altres obres per 1 euro fomentant així l’assistència al teatre, ja que parlam d’educació transversal: aprenen als assajos i també com a espectadors. Aquestes dues recuperacions s’han fet des del primer any que s’ha pogut d’ençà que Ferran és regidor, perquè tenia clar que no s’havia de perdre ni un segon per fer reviure la Mostra.
Pareix tòpic i típic, però Montero afirma que si no hagués estat per la Mostra, ell no seria el mateix. Va tenir la sort d’estar-hi apuntat cada any i aprendre moltes coses més enllà de teatre. «Als assajos et donen el paper i assumeixes una responsabilitat perquè només el pots fer tu. Has d’aprendre el text, t’ha de sortir bé, has de tenir una rutina, però alhora aprens a ajudar als companys i tirar un projecte comú endavant». Assegura que sempre frissava que arribés el dia de la setmana que tenien classe de teatre. «S’ensenyen valors molt importants, veus les coses d’una altra manera, actues davant les circumstàncies d’una altra manera. Et converteix en una altra persona.»
Si el tema d’aquest article no fos la Mostra, Montero hauria afirmat que allò per què s’ha d’apostar més fort ara mateix en l’àmbit cultural és aquesta mateixa, ja que implica tres capes interconnectades molt importants per a la salut cultural del municipi.
En primer lloc, la pots gaudir quan ets alumne durant 12 anys. En segon lloc, quan ets major d’edat tens dues opcions: dedicar-te al món del teatre o continuar participant-hi com a espectador o com a actor o actriu amateur. I en tercer i darrer lloc, la Mostra contribueix a mantenir el consum de teatre amb un públic ben educat i això permet dur produccions de fora i reforçar aquestes produccions pròpies amateurs o semiprofessionals.
Sabem que el teatre a Manacor està consolidat. Tot i això, no l’hem de deixar de cuidar, i si és recuperant allò que funcionava per alimentar noves idees, que així sigui!
Back To Top
Search