Skip to content

Rodar clau o no organitzar esdeveniments, les opcions què prenen els bars i restaurants de Manacor

Així com s’acosten les festes de Nadal, la incidència acumulada de Covid augmenta i genera inestabilitat. Un dels sectors més  preocupats és el de la restauració. Parlam amb alguns restauradors, que ens expliquen de quina manera fan front a aquestes  dates i quines són les seves principals pors.

Joan Cànoves, Can Lliro: “Anam dia a dia o, directament, ja no feim res”

“Hem deixat de programar el que fèiem abans de la pandèmia per aquestes dates”, assegura Joan Cànoves, de Can Lliro. Per tant, aquest 2021 no hi haurà les Nadales, ni les festes de dia 24 ni dia 31. Això sí, no descarten adaptar-se a la situació actual i hi ha possibilitats que la nit de Cap d’Any facin menjar per emportar-se. I és que, assegura Cànoves, que amb aquest escenari “fa molt mal programar i plantejar-se alguna cosa, anam dia a dia o, directament, ja no feim res”.

Un exemple de què ara mateix és difícil programar a mitjà termini, és que els hi han anul·lat tots els sopars grans d’empreses que estaven prevists. “En general”, diu, “la feina ha baixat aquest mes” a Can Lliro.

Però l’augment de casos de Covid, els aïllaments, la precaució ciutadana i les recomanacions per part de Salut no és l’únic que ha duit a aquesta situació. Les mesures preses pel local i que els clients hagin de mostrar el certificat Covid des de dissabte passat, hi contribueixen. De fet, Joan Cànoves assegura que haver de demanar aquest document els hi “fa perdre bastant de temps i segons quins dies, potser, haurem de posar una persona només per això”. A més, per a ells no és gens agradable haver-lo de fer mostrar.

Joan Mir,  Cent cinc Copes: “Si s’ha de tornar a aturar, val més que les restriccions siguin fortes”

“La gent ha agafat por i ho notam”, afirma el propietari del bar Cent cinc Copes, Joan Mir. Aquestes darreres setmanes, coincidint amb l’augment de casos de Covid i la imminència de les festes de Nadal i Cap d’Any, han notat com hi ha menys clients. Al que s’hi suma una gran quantitat d’anul·lacions de dinars i sopar, així com han quedat llocs buits a taules perquè les persones s’havien fet un test d’antígens just abans i aquest ha estat positiu. “Això també és bo per a nosaltres”, afirma.

Tot i això, des del Cent cinc Copes també tenen un poc de por a la situació epidemiològica. De fet, havien organitzat un gran esdeveniment i dilluns ho varen aturar, així com tampoc obriran el dia de Nadal com estava previst.

Igualment, davant la possibilitat de noves restriccions, Mir considera que “si s’ha de tornar a aturar tot, val més que les restriccions siguin fortes i no s’allarguin per tal de després tornar a partir bé”, ja que “fer feina amb restriccions es fa complicat”.

Joan Sancho, ca na Pereta: “Ho vivim amb una mica d’incertesa i por”

Joan Sancho, del bar Ca na Pereta, observa com “es mou menys gent pel centre aquesta darrera setmana”, tot coincidint amb uns dies en els quals les institucions avisen que la situació s’agreuja dia a dia i demanen responsabilitat individual. Tot i això, al seu local la gent hi continua anant a berenar o a fer cafès sense frisar; ara bé, afirma que “nosaltres tenim un parell de taules al carrer, el que dona més tranquil·litat”.

Aquest és un dels motius pels quals, a Ca na Pereta, viuen els moments previs a les festes de Nadal “amb una mica d’incertesa i por, ja que són festes per ajuntar-nos amb la família i veim que el virus no millora”. Davant la possibilitat de noves restriccions, afirmen que no els hi suposaria un gran canvi: una reducció d’aforament no els afectaria massa perquè tenen “un local més aviat petit”, així com tampoc veurien un inconvenient amb les limitacions d’horaris.

Abans que se’ls imposi qualsevol cosa, però, ja han decidit fer un parèntesi quant a servir sopars: ”ja no en farem fins després de Sant Antoni si no milloram”, assegura Sancho.

Guillem Avellà, Dues Cadires: “Afectarà econòmicament, però val més curar-se amb salut”

“Són moments delicats, la gent amb dues copes torna valenta i per no haver de fer de policia, val més rodar clau els dies de festa”. Així actuaran a Dues Cadires, segons explica el seu propietari, Guillem Avellà. “Ens afectarà econòmicament i a més ara, que és final d’any, però val més curar-se amb salut”, afegeix. Tot i això, veu la part positiva i valora que tant per ell com per tota la plantilla seran uns dies de descans i desconnexió real.

Però per veure com la tendència a l’alça dels positius en Covid impacta de manera negativa en el negoci, no fa falta esperar a dia 24 o 25. Ja ho han viscut. Tenen manco gent. “Hem tengut algun sopar d’empresa petit, però els que eren grups grans els han anul·lat”. També, per una altra banda, han vist com la gent abandona més aviat el local, especialment els vespres. Tot i això, Avellà assegura que no s’han pogut permetre mai les restriccions. Ara bé, enguany i com dèiem unes línies més amunt, rodarà clau durant els dies més assenyalats per evitar problemes.

Toni Cerdà, Sa Fonda: “Supòs que serà una cosa intermèdia”

La pregunta era si creien que el fet que augmentin els casos de Covid repercutiria en el nombre de clients que rebria el restaurant Sa Fonda per aquestes festes de Nadal. La resposta de Toni Cerdà és que no és necessari esperar que arribi el 24 o el 25 de desembre, que ja els ha afectat. I puntualitza que ho ha fet especialment amb “que els sopars d’empresa grossos, de més de 20 persones, que s’han anul·lat”. A més, han detectat com alguns grups socials tornen a tenir por i van menys al restaurant o, quan hi van, estan més alerta. Observen “dos bàndols: els que no han tengut Covid i els que realment ho han passat malament amb la malaltia”.
Pel que fa a les festes, Cerdà afirma que no hi haurà canvis respecte d’anys anteriors. Normalment, tenen tancat la nit de Nadal, el dia de Nadal, la nit de Cap d’Any i dia primer de gener. Enguany tornaran a tancar. Això sí, tenen “prevista molta feina per dia 26 i dia 2”.
Creu que serà un Nadal millor que el de l’any passat, però pitjor que el del 2019. “Supòs que serà una cosa intermèdia, però la situació torna a ser difícil”, afirma.

Back To Top
Search