Skip to content

“S’arriba a la veritat escènica quan l’espectador et compra la proposta teatral que li fas”

[pullquote] Carme Pla és iuna de les cares històriques de les T de Teatre. Arriben ara a la Fira de Teatre de Manacor amb Premis i càstigs, una proposta metateatral que ens pot fer desencaixar de rialles
[/pullquote]

Premis i càstigs és una obra de teatre sobre el teatre?
Sí. Sobre els actors, sobre l’actuació. Són actors que intenten fer coses i mostrar-les. En moments es veu la grandesa i el patetisme de l’actuació. Hi ha coses molt grans i molt importants.

Hi ha estones en què es juga a la confusió de veure teatre sobre el teatre i d’altres només, simplement, la vertadera obra de teatre?
Sí, completament. Més que plenament dins una obra de teatre. Hi ha un tros de l’obra en què els actors estan intentant fer una obra de teatre. Es veu l’intent dels actors. En general l’espectador assisteix a un intent dels actors de fer teatre. Es vol mostrar l’ofici de l’actor en tota la seva dimensió, de recerca, de frustració. L’espectador normalment veu l’obra de teatre quan l’actor ja s’ha trobat. Aquí, en canvi, pot veure l’intent d’aquesta recerca.

En la vostra sinopsi, parlau de veritat escènica. De què es tracta?
Jo diria que és quan l’espectador compra allò. El teatre és una convenció i l’espectador compra allò que se li ofereix, s’avé a aquesta convenció i és capaç de ficar-se dins dels sentiments i emocions. Això seria la veritat del teatre aconseguir fer arribar el que es pretén fer arribar.

Veritat és versemblança, o va més enllà?
Deuen ser un pèl diferents. La veritat em sona com a més potent i més profund. I versemblança té una idea de veritat, té un perfum de veritat, però la veritat és més potent.

Som davant una producció de T de Teatre que defuig la comèdia o la riallada?
En absolut. Tot al contrari. Es tracta d’una comèdia total. El nostre director ha arribat a dir que quan el públic entra en la història i aconsegueix ser dins la diversió, dins aquesta recerca de l’actor i riure d’això també esdevé un espectacle de circ. En cap cas es prenen de veres allò que està passant allà. Però sí que hi ha un intent per part dels actors de buscar una veritat. L’espectador es desenganxa d’això i veu la lluita de l’actor, i això fa que s’entendreixi a moments. O que rigui.

Com valores la feina feta al Teatre de Manacor tots aquests anys?
És una feina molt i molt important. Manacor és un lloc que destaca per la seva feina teatral. Han aconseguit tenir un teatre nou, i hi ha persones que han lluitat i estan lluitant per establir el teatre en el poble: ho han aconseguit, i amb nota. Manacor és una plaça important per als actors del país.

Back To Top
Search