Skip to content

Tenen ànima els ous?

La filosofia, les religions, les diferents formes de coneixement o de control moral, han volgut discernir al llarg de la història quins éssers tenien ànima i quins no. Per a molts, l’ànima és el que ens diferencia als humans de la resta d’éssers del món, siguin animats o inanimats. Aquesta, però, seria la discussió sobre l’animitat de les coses tangibles. N’hi hauria una altra, que parlaria sobre les ànimes dels conceptes abstractes, o encara més, d’allò que, a banda de poder percebre’s des de l’esperit també es pugui percebre des dels sentits més animals: el tacte, l’olor i, ai, el gust.

El cafè de Can Lliro és un espai multianimal, volem dir amb això que s’hi agombolen ànimes diverses, com la d’en Guillem, l’amo. O les dels fills, en Joan i na Cati. Àdhuc la del net, que és l’ànima de la tendresa, en Guillemet. Hi ha les ànimes dels clients, que es resumeixen en una de sola, que prendria cosa sota la immensa capa mítica de l’exbatle Llorenç Mas.

Però hi ha un altre batec, una altra ànsia, un altr misteri, a Can Lliro: l’olor del menjar, el gust del menjar, el gust que fa passar el menjar. L’ànima de tot això de tot aquest gust, d’aquestes olors, és na Cati, la madona.

I ha estat des d’aquesta ànima del gust que ha sortit la idea de celebrar a Can Lliro el dia mundial de l’ou, que és dia 14 d’octubre. Circumstàncies logístiques han fet que aquesta celebració s’hagi endarrerit una mica, així que podrem dir que dia 10 de novembre no se celebrarà el dia mundial de l’ou, sinó el Dia Mundial de l’Ou de Can Lliro.

La cosa és molt més seriosa i ambiciosa del que hom en un principi podria pensar. Tant, que l’emblemàtic local manacorí dedicarà el dia anterior a condicionar l’establiment amb una àmplia exposició de motius relacionats amb l’ou, les seves bondats, les seves anècdotes, els seus mites, les seves virtuts alimentàries i tot el que hom es pugui imaginar. Tot plegat començarà a partir de les set i mitja de l’horabaixa. També hi haurà un petit parlament elaborat per Cati Rigo, la madona de Can Lliro, sobre l’ou i tot el que envolta aquest màgic aliment.

Però el plat fort, mai més ben dit, seran les tapes elaborades a quatre mans per na Cati de Can Lliro i Miquel March. Els plats s’estructuraran a partir de les diferents formes de treballar l’ou dins la cuina. Us detallam tot seguit els plats proposats per aquests dos cuiners:

captura-de-pantalla-2016-11-02-a-les-22-21-51

Back To Top
Search