skip to Main Content

Un castell per a la història

Fotos i vídeo: Mateu Marcé
[pullquote] Tot el que no ha passat mai és sempre dins un nigul, a l’espera que els déus ho converteixin en pluja, o vent, o una ràbia tranquil·la de sol i neu. Tot el que no ha passat mai és un record pendent de ser viscut, una esperança a punt de ser oblidada. Això, poc o molt, és el que va succeir dissabte a la TAP de Tarragona, en el XXVI Concurs de Castells, on els Al·lots de Llevant, la colla castellera manacorina, va descarregar per primera vegada un castell de vuit pisos.
[/pullquote]

L’èpica. L’eufòria. L’esperit de superació. La derrota dels entrebancs. La victòria dels valents, dels forts, dels humils, dels ferits i dels invictes. Així va ser, substantiva, nominal, substanciosa i visceral, l’actuació impecable dels Al·lots de Llevant en la seva estrena en el concurs biennal de castells que tenia lloc per vint-i-sisena vegada a la TAP de Tarragona, amb la participació de les colles més prestigioses del moment.

Els Al·lots s’hi estrenaven, i ho feien participant a la ronda de dissabte, destinada a les colles de gamma mitjana. Ho feren al costat d’una de les sensacions del cap de setmana, els Xiquets de Hagnzou, venguts directament de la Xina com a colla convidada i que alçaren, en el seu primer intent, un imponent tres de nou amb folre. Els manacorins desplegaren la seva millor gamma de castells de set (5d7, 2d7 i 4d7a) i es reservaren l’èpica per al final. El duien assajat. El tenien promès. Des de l’enyor més insondable. Des de la ràbia. Però també des del consol del grup i des de l’amor més profund, pogueren alçar de coratge un majestuós quatre de vuit que dedicaren a Xisca i Antonio, dos companys de colla que han fet el darrer any l’aleta abans d’hora. I amb la força del seu record va ser també que obraren la gesta de descarregar-lo, de tornar a tocar amb els peus en terra, i sentir-se forts per caminar, malgrat el vent i la pluja, malgrat els embats a estones violents, a estones amorosos, de tants de moments viscuts.

Els Al·lots de Llevant foren acollits en la seva estada a la imperial Tarraco per la colla local dels Xiquets de Tarragona. Ja el matí de dissabte pogueren acudir a l’exhibició castellera de quatre colles internacionals: els Castellers of London, els Castellers de París, els d’Andorra i els Xiquets de Copenhaguen. Cal dir que entre els Castellers of London hi havia dos manacorins, Laura Tugores i Pere Berga.

Després de dinar al local dels Xiquets de Tarragona els manacorins s’encaminaren amb la resta de colles cap a la TAP, l’antiga plaça de toros de la ciutat.

El vespre, acollits al pavelló del Nàstic de Tarragona, pogueren sopar d’una exquisida fideuà i passaren nit a la instal·lació esportiva.

Diumenge
Però tot i que la seva actuació va tenir lloc dissabte, també tenien feina per a diumenge, els Al·lots de Llevant, atès que participaren a les pinyes dels castells que alçaren els seus amfitrions. La jornada dominical comptà amb la presència del president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, i d’altres membres del seu govern com ara Oriol Junqueras o Raül Romeva. Crits d’independència succeïren el cant dels Segadors.

La jornada dominical va ser dominada de bon principi pels Castellers de Vilafranca. Els verds no donaren espai a l’especulació ni al dubte i s’imposaren sense gaires dificultats en un concurs que dominen des de fa més d’una dècada sense interrupció.

En segon lloc hi quedà una excel·lent colla Jove dels Xiquets de Tarragona, després d’un monumental tres de nou amb folra i agulla, mentre que la colla Vella dels Xiquets de Valls assoliren la tercera posició després d’alçar un imponent quatre de nou sense folre.

Alguns dels manacorins seguiren la jornada des de les pinyes dels Xiquets de Tarragona, mentre que d’altres havien tengut la fortuna de ser un dels privilegiats que aconseguiren comprar entrada per veure l’espectacle casteller des de la tribuna. Cal recordar que les 6.000 entrades es varen exhaurir en set minuts.

Back To Top
Search