Skip to content

Vuitanta anys després del seu assassinat, les cinc infermeres continuen sent recordades a Manacor

“Volgudes i recordades cinc infermeres. El record del vostre compromís i les vostres vides continuen vius en nosaltres. 80 anys i 80.000 sentiments de sororitat i compromís amb els vostres valors”. Aquesta nota signada conjuntament pel Col·lectiu de Dones de Llevant i pel Comitè de Son Coletes va ser deixada juntament amb dos rams de flors davant la placa que honora els republicans morts per la llibertat el 1936 a Manacor. Cal dir que en el mateix monolit de la placa hi ha inserida la placa elaborada per la ceramista Elisenda Pipió en memòria de les cinc infermeres de la Creu Roja que havien vengut a Mallorca amb l’expedició del capità Bayo i que acabaren cruelment vexades, humiliades i finalment assassinades. La placa de Pipió va ser instal·lada al mateix temps que també s’instal·lava enguany el mural d’Andreu Pasqual, Frau.

Dilluns passat, dia abans de l’efemèride de l’assassinat, l’investigador Antoni Tugores va acabar d’escriure el llibre en el qual investiga la vida i la mort d’aquestes cinc dones.
Tugores, que feia dotze o tretze anys que anava recopilant i guardant documents, ha donat la seva feina per acabada i ara ja ha començat la tasca de correcció del volum, que serà editat per Lleonard Muntaner i que s’espera que surti al carrer el pròxim 8 de març, dia de la Dona.

Segons explica Tugores, “en el llibre hi ha bàsicament molta informació sobre la família de les dues germanes Buixadé, les dues úniques de qui coneixem noms i llinatges. De les altres dues sabem que nomien María García, i Tere. De la cinquena, l’autora del diari, no se’n sap ni tan sols el nom”.

Amb aquest llibre, Antoni Tugores ha volgut, sobretot, desmuntar la infàmia que es va crear d’després d’ahver-les assassinades. L’autor explica que “són els arguments dels mateixos nacionals els que ens ajuden a veure les contradiccions que hi ha.

Entre les troballes assolides durant la investigació hi ha la del piano que tocava Daría.

Back To Top
Search