Skip to content

“El PP és la dreta rica i Vox és la dreta pobra”

Llorenç Nadal (Manacor, 1974) és un dels dos regidors de la formació ultradretana Vox a l’Ajuntament de Manacor. Amb estudis bàsics i formació en comptabilitat d’administració i empresa, es dedica al món dels transports amb camió.

Primer de tot, et pensaves mai que arribaries a ser regidor? Va ser una sorpresa? O amb els números i les expectatives que manejàveu al partit ja t’ho veies a venir?
No m’ho pensava mai. Confiava amb un, i si hagués estat així ja quedava satisfet, però dos va ser un poc sorprenent.

Això deu haver provocat canvis que no tenies prevists a la vida.
Sí. A una cosa així o t’hi has de dedicar o no t’hi has de dedicar.

L’arribada d’Esteve Sureda a Vox es va produir molt poc temps abans de les eleccions locals. Tu ja eres dins el partit o hi has arribat de la seva mà?
Hi vaig arribar a través de n’Esteve. Teníem una amistat i va ser ell qui em va intruduir dins el cercle. Som allà per ell.

Abans de ser regidor, ja fos a escala estatal o més local, ja t’havies interessat pel món de la política?
Sempre m’ha agradat molt. Ja m’havien ofert altres vegades per anar a llistes i mai m’havia decidit a fer la passa. Vaig entrar dins Vox per donar suport a n’Esteve i tampoc no em pensava entrar de dos. Varen venir de Palma, varen presentar la llista i m’havien col·locat de segon, no en confiava, però som aquí per fer feina i no podia dir que no.

Com et defineixes ideològicament?
De dretes.

Vox és més de dretes que el PP.
Som molt similars. La diferència és en la manera de contextualitzar i en la manera de contar-ho. Per fer una comparativa, el PP és la dreta rica i Vox és la dreta pobra. Igual que podríem dir que el PSOE és l’esquerra rica i Sumar, l’esquerra pobra.

Col·loques la pobresa als extrems ideològics, idò.
Per tot hi ha de tot, però Vox i Sumar són els darrers que han arribat. I els grans partits sempre tenen gent que es desencanta i fa falta una alternativa per a aquesta gent. Molts del que hi ha a Vox ja provenen del PP, igual que molts dels que són a Sumar provenen del PSOE.

Si haguéssiu pogut arribar a governar, a quines àrees et pareix que hauries estat més útil, a partir dels teus coneixements i experiències?
Esports, Seguretat i serveis generals.

Què creus que podies aportar des d’aquestes àrees?
A Manacor fa falta molta de seguretat, més presència de policia i per ventura també donar un poquet més de marge.

Què vol dir “un poquet més de marge”?
Potser no tant a nivell local com a guàrdies civils i nacionals. Aquests cossos estan molt reprimits, i de vegades tenen més problemes ells que els delinqüents mateixos… No ho sé, t’hi has de trobar.

Què creus què li sobra i què creus que li falta a Manacor? Quines idees tens per millorar-lo?
Li falta l’encant que tenia fa quinze anys, tota la gent podia venir a fer una volta a Manacor, i ara el cap de setmana tothom fuig, Manacor ha de tornar ser l’emblema de la comarca de Llevant.

I per què fuig, tota aquesta gent que venia de fora poble a visitar-nos?
Manacor està molt degradat. Al barri del centre hi ha molta d’immigració, okupes, gent que du mala vida… I la gent fuig d’això, perquè la gent fuig dels problemes. Ja basaten els problemes que no pots evitar.

És a dir que tots aquests altres problemes sí que es poden evitar? Com?
Sí, amb més control i més vigilància.

Al darrer ple vares fer una pregunta i et referires al cas de les menors tutelades i a l’expresident de la Federació espanyola de futbol Luis Rubiales. Què et preocupa d’aquests dos casos?
Rubiales a mi no em preocupa, perquè és un tema de fora, i si ho vaig treure va ser perquè Carme Gomila n’havia parlat abans. En canvi, el cas de les menors és un tema d’aquí, les nines són de Mallorca, i consider que primer hem d’arreglar els problemes de Mallorca i després ja arreglarem els de fora.

I per què et preocupa, aquest cas?
Perquè tenc fills menors. I no en veuràs cap, de menor tot sol pels carrers, amb aquesta inseguretat.

Jo en veig molts, idò.
Sí, però no són mallorquins.

Ah no? I d’on són?
No ho sé. No els ho deman. Devora els seus pares en veuràs pocs.

Per tant, tornant al tema de les menors, afectades per un cas de prostitució, deus ser partidari que la prostitució s’abolesqui, que es prohibesqui.
Bé. s’hauria d’abolir la prostitució obligada. Ara, una persona que s’hi vol dedicar o perquè li va bé, ha de tenir llibertat de poder-ho fer.

El vostre grup ha dit que emprendrà mesures legals per retirar els murals que hi ha a l’IES Porto Cristo. No us agrada que dos homes o dues dones s’estimin?
No és exactament això. Jo pens que tots som humans. Tots tenim els mateixos drets i els mateixos deures. Si allà hi ha un mural d’una parella de dones i un d’una parella de dones, també n’hi hauria d’haver un d’un home i una dona.

Això vol dir que si se n’hi afegís una altra ja no s’hauria de tocar res.
Exacte, perquè ja no hi hauria ningú discriminat.

S’entén idò que estàs d’acord amb el matrimoni entre persones d’un mateix sexe.
Jo no estic d’acord que els cataloguin, perquè són persones humanes, és com si els posassis un escut. No estam en contra. Si hi ha un assassinat, és d’un ésser humà, tant si és un home com si és d’una dona com si és d’un infant.

El 2022 hi va haver a les Balears més de 600 denúncies de dones amb problemes de maltractament per part dels seus homes. Això no ho considerau estructural?
Som el grup a nivell estatal que més pressió fa perquè les penes de condemna siguin més grosses per als maltractadors.

Sempre parlau de repressió. I les ajudes per a les víctimes? Fan falta recursos.
Sí, i revisar tots els qui en tenen, no específicament dones, i no n’han de menester.

Hi ha gent que rep ajudes i no les ha de menester?
Si reben ajudes ha de ser amb una contraprestació. No podem deixar morir ningú de fam. Però no pot ser que dels doblers d’un parell n’hi hagi que visquin més bé que els que contribueixen.

A Palma, Vox ha presentat ja una proposició de llei per a la futura Oficina de Garanties Lingüístiques. Es preveuen sancions de fins a 100.000 euros per a les administracions que no garantesquin els documents en espanyol a qui els demani.
Jo obligaria al bilingüisme. Tot el que sigui públic hauria d’estar en mallorquí i castellà. Perquè Mallorca i Catalunya eren les comunitats autònomes més pobres i es varen poder desenvolupar gràcies a la immigració i moltes coses que hem pogut fer han estat gràcies a ells. I per això els hem de respectar i tot hauria d’estar en castellà i en mallorquí.

Això vol dir que els metges haurien de saber mallorquí.
Sí, però com un mèrit.

Si és un mèrit no fa falta que el sàpiguen, i per tant no podem anar al metge en mallorquí.
Sí, però tots els mallorquins teòricament sabem castellà.

Per obligar al bilingüisme tothom ha de ser bilingüe. Nosaltres ja ho som. Els qui s’haurien de fer bilingües són els qui només saben una llengua. O no?
Però els has de donar un marge de temps.

Quants d’anys? Quaranta o cinquanta més?
Ningú neix ensenyat. Si només saps català no pots sortir d’aquí ni de Catalunya.

Però és que jo sé castellà i puc anar tranquil·lament on vulguis de la península que m’entendran.
Però si et donen el mateix escrit en català o el castellà l’entendràs.

Per tant, als metges els hem de donar un temps?
Jo el que vull és que em curin, sigui amb una llengua o amb una altra.

Tornem a la política municipal. Vàreu tenir converses amb cap grup per mirar de formar govern?
Els números no donaven i no vàrem parlar amb ningú. Si ens haguessin donat, per ventura ho hauríem intentat.

L’única manera era pactant amb el PP?
L’únic que s’hi podia adherir era AIPC i és complicat.

Què penses que hauria de passar amb la investidura?
M’estimaria més que es repetissin eleccions. Si no es repetissin seria una situació molt greu.

Per què?
No és lògic tenir dins el govern una persona fugida de la justícia, que ha de retre comptes amb la justícia. Primer vine, ret comptes i després ja en parlarem. No te’n vagis d’amagat i dona la cara com un home.

No estaries d’acord que Catalunya fes un referèndum per decidir la independència de l’Estat espanyol?
Si primer pagàs tot els deutes que té amb l’Estat espanyol, no hi ha cap problema

I quins deutes té?
Catalunya deu 4.500 milions d’euros a l’Estat, deien l’altre dia al Telediario. Si no volen estar i no volen sumar, han de ser lliures. Ara bé, Espanya es l’unic estat d’europa dels del redol que permet que a les eleccions s’hi puguin presentar partits independentistes. En tot cas, el que deixaria molt clar és que si es volen independitzar, ens deixin tranquils a les Balears. Si qualcú d’aquí se sent tan català, que se’n vagi cap allà.

Vols afegir qualque cosa més?
Feim el que podem. Fora governar tenim poc marge per canviar les coses. Demanam màxima transparència a l’equip de govern i feim feina dia a dia per millorar la vida de tothom.

Com veus l’equip de govern?
Hi ha moltes coses que ens venen del mandat passat. No hi érem i no podem opinar. D’aquí a un temps, retrem comptes. Si hem demanat de fer res, l’equip de govern ens ha escoltat.

Back To Top
Search