Skip to content

“Volem que el nostre poble sigui lliure de discriminacions LGTBIQfòbiques”

Pescatruis

Dins de la setmana de l’orgull LGTBIQ+ de l’any 2022, Catalina Julve, artista manacorina, pintà dos murals a la façana de l’IES Porto Cristo. Aquests murals, en defensa dels drets del col·lectiu, representen a dues dones i dos homes besant-se.
Des de l’Ajuntament de Manacor es va explicar que aquest mural es va fer amb l’objectiu de “supurar respecte, llibertat i amor per totes bandes. Són dos homes i dues dones que es besen. No és més que una imatge potent per reivindicar una cosa tan bàsica com aquesta”.
Per part de l’IES en varen estar molt contentes, ja que són conscients que a l’institut molts de nins i nines arriben sent infants i que molts d’ells i elles no s’han plantejat encara la seva orientació sexual. I és per això que tenir referents de tots tipus pot ser de molta ajuda perquè es puguin expressar en llibertat.
Tot i la clara bona intenció per part de l’Ajuntament i de l’IES Porto Cristo per poder aportar el seu granet d’arena a què els joves i les joves de l’IES Porto Cristo puguin expressar-se i estimar en llibertat, i amb tan referents com siguin possibles, des del primer moment ja va ser un mural molt polèmic.
Just acabat de fer el mural, VOX es va pronunciar en contra de la pintada denunciant que s’estava adoctrinant a l’alumnat; denúncia a la qual es va sumar Nou Ordre Nacional.
El fet es va agreujar la setmana passada quan VOX Manacor va fer un comunicat al Diario de Mallorca afirmant que lluitarà legalment per poder eliminar els murals LGTBIQ+ de l’IES Porto Cristo. Des de Pescatruis, l’associació de joves de Porto Cristo, volem condemnar les paraules de VOX Manacor.
Les pintades que ells denuncien com a adoctrinament cap als alumnes no és més que una sola representació del col·lectiu lèsbic i gai entre els milers d’heterosexuals. És molt inconscient dir que es deixa de banda i invisibilitza el col·lectiu heterosexual quan gairebé tots els referents que ens mostra la societat són heterosexuals.
Creiem de vital importància donar visibilitat al col·lectiu, i molt més en un lloc com és un centre d’educació secundària, on els i les adolescents es comencen a conèixer a ells i elles mateixes i potser necessiten saber que allò que senten està bé, és natural i que no s’han d’amagar de res.
Veure un mural de dues persones del mateix gènere que es fan una besada no convertirà a cap persona en homosexual. En canvi, si una persona adolescent és homosexual i veu que té suport per part de l’institut i del poble, sí que pot canviar la seva manera d’afrontar-ho. Pot ajudar al fet que ho faci des de l’amor, la llibertat, i el respecte. Cap a ell o ella i cap als altres. L’imaginari col·lectiu de la societat ha d’evolucionar per incloure els diferents models relacionals, i les accions locals com els murals han de representar aquests canvis.
Repetir que des de Pescatruis donam tot el suport al col·lectiu LGTBIQ+ i condemnam les paraules de VOX Manacor en contra dels murals de l’IES Porto Cristo. Volem que el nostre poble sigui un poble lliure de discriminacions de cap tipus, també lliure de discriminacions LGTBIQfòbiques.
“Ver a un personaje como tú es importante, la representación
cambia vidas”
Alice Oseman
Back To Top
Search