Skip to content

Els candidats i candidates a la batlia opinen: monarquia o república?

Núria Hinojosa, PSIB-PSOE

Núria Hinojosa, candidata socialista a la batlia creu que el model d’estat ha de ser el d’una república “per convicció i ideologia”. Quant a la possibilitat d’un referèndum per decidir sobre la qüestió, afirma que tot el que sigui votar i decidir “dins del marc que la llei ens permet” li pareix molt positiu: “Si es pogués plantejar, evidentment votaria i votaria república”. Pel que fa al prestigi de la monarquia després de l’abdicació de Joan Carles I, creu que els motius de l’abdicació varen perjudicar la visió que la gent té de la monarquia i que això va suposar un canvi de mentalitat en molta gent que recolzà la feina de Joan Carles I durant la transició espanyola. “Més enllà del personalisme, avui en dia no té cap sentit que una persona, pel simple fet d’haver nascut dins una família i tenir aquesta herència s’hagi de convertir en rei: és anacrònic”. D’altra banda, respon que “evidentment” en Joan Carles fou una herència del franquisme però “se li ha de reconèixer una tasca important en el moment històric que es vivia”. Quant a les restes de Franco, creu que és una qüestió de dignitat que es moguin del Valle de Los Caídos de la mateixa manera que s’està fent amb les víctimes del franquisme “gràcies a la Llei de Fosses. i la Llei de Memòria Històrica, pioneres a les Balears”.

Joan Gomila, AIPC/SYS

Gomila, el candidat dels independents de Porto Cristo explica que al partit hi ha diversitat d’opinions en relació a la qüestió però que ell personalment triaria república. Pel que fa a la possibilitat d’un referèndum creu que “la població hauria de poder decidir, no només això sinó moltíssimes més coses”. D’altra banda, parlant del prestigi de la monarquia, afirma que “indiscutiblement és una herència del franquisme” i creu que Joan Carles I va servir per donar estabilitat nacional i internacional en un moment concret. Afegeix que l’entrada del rei Felip VI ha servit “precisament per donar continuïtat a la monarquia” i creu que per ventura quan hi va haver el relleu “era un bon moment per plantejar un canvi”. D’altra banda, pel que fa a les restes de Franco, creu que s’han de moure, ja que “no hem d’anar a cap mausoleu per retre homenatge a ningú i molt manco a un dictador”. Finalment, pel que fa a les fosses i la recuperació dels desapareguts, diu que també és una qüestió molt personal però pensa que no creu que faci cap mal investigar perquè la qüestió és saber la veritat general, per a tothom: “Saber on estan enterrats els teus avantpassats és un tema molt sentimental i contra els sentiments no s’hi pot anar”.

Catalina Riera, Pi

“En l’àmbit teòric república perquè és el sistema més democràtic. Ara bé, cada estat té les seves circumstàncies històriques” afirma l’actual batlessa Catalina Riera. A més, diu que no veu cap problema en fer un referèndum per decidir sobre la qüestió: “La Constitució preveu la possibilitat de la seva modificació, també de la part que proclama la monarquia parlamentària com a sistema polític”. D’altra banda, considera que la monarquia té un paper “merament simbòlic” i que l’abdicació de Joan Carles I “ha tengut molt pocs efectes per bé o per mal”. Així mateix, argumenta que “la monarquia en part és una herència del franquisme i en part és una reminiscència històrica” i afegeix que “hi ha en democràcies totalment consolidades a Europa com Dinamarca o Gran Bretanya”. Pel que fa a les restes de Franco opina que “no és admissible és que hi hagi un monument per homenatjar un dictador” però que la decisió que es prengui ha de tenir el màxim consens polític i social. Finalment explica que el Pi va donar suport a la llei de fosses i declara que retornar els desapareguts a les seves famílies és un deure d’humanitat i de justícia. “És una tasca que s’ha de fer, encara que alguns es vulguin penjar medalles partidistes d’un procés que ha de ser molt respectuós amb el dolor i la intimitat de les famílies” afirma Riera.

Maria Antònia Sansó, PP

“Sense dubtar gens ni mica, monarquia parlamentària: el paper de Felip VI com ambaixador de l’estat és inqüestionable” afirma Maria Antònia Sansó, candidata pel PP a la batlia. Pel que fa a la possibilitat d’un referèndum, creu que “si el plantejament està ben fet, amb totes les garanties, obert a tothom i consultant un tema legal; no hi estaria en desacord” però afegeix que si xerram “d’un d’aquests pseudereferèndums que s’estan fent aquests dies damunt plaça, on no hi ha control del cens, ni de les vegades que un mateix pot votar, evidentment no hi estic d’acord” perquè no és seriós i li sembla una presa de pèl.Pel que fa al prestigi de la monarquia, considera que fora d’Espanya la figura de Joan Carles I té en més bona consideració que aquí: “no negaré que té llums i ombres, però no s’ha de perdre de vista el paper importantíssim en el 23F” afirma Sansó. D’altra banda, afegeix que “les actuacions sempre s’han de valorar en el context històric del moment en què es van produir: la monarquia espanyola evità aquell cop d’estat”. Demanada per si considera la monarquia una herència del franquisme afirma que “aquesta pregunta és tendenciosa i falta a la realitat” i que “no està interessada en entrar en el joc absurd de dividir i confrontar perquè abans fins i tot de néixer Franco, ja hi havia monarquies a Espanya”. Finalment, creu que hi ha moltes altres prioritats abans que les restes de Franco, com la sanitat o les pensions i pel que fa a les fosses, afirma que s’han de cercar tots, d’una banda i altra: “Sembla que només mataven uns en aquest país”.

Miquel Oliver, MÉS- Esquerra

“República perquè les decisions han de sorgir del poble i no a l’inrevés” afirma el candidat de MÉS-Esquerra, Miquel Oliver. Pel que fa als referèndums sobre la república, afirma que s’haurien de poder fer: “També sobre molts altres temes, com si s’ha d’arreglar un carrer o on ubicar una nova escola”. Pel que fa al model, Oliver creu que no és herència del franquisme “perquè les monarquies existien de molt abans” però puntualitza: “La decisió de què fos un rei el cap d’estat i que aquest fos Joan Carles I si que va ser una decisió directa del dictador”. Quant al prestigi de la monarquia considera que l’abdicació de Joan Carles I fou una altra demostració de què “la monarquia és un model caduc on una família gaudeix d’uns privilegis pel simple fet de dur el nom que du”.
D’altra banda, pel que fa a les restes de Franco, Miquel Oliver considera que les restes de Franco sí que s’han de moure: “O bé s’han de cremar o s’han de posar davall d’una làpida amb metres de formigó, perquè no en quedi reducte i no afecti la societat que intentam construir entre tots” afirma Oliver. Finalment, pel que fa a les persones desaparegudes durant la guerra i el franquisme, el candidat de MÉS explica que “el que s’ha iniciat està bé” perquè es tracta de l’establiment d’unes bases de feina per començar a treballar per recuperar la dignitat. Així i tot, considera que “arribam tard” però la tasca no s’ha d’aturar: “És de justícia que tothom pugui enterrar els seus morts i com més persones ho puguin fer, millor”.

Carles Grimalt, Podem

“República sense cap dubte” diu el candidat de Podem per Manacor. Pel que fa als referèndums afirma que s’han de poder dur a terme i creu que “el desprestigi de la monarquia és constant i no només s’ha agreujat amb el canvi de rei”. D’altra banda, afirma que la monarquia és herència del franquisme i pensa que les restes de Franco s’han de moure: “No hem de permetre que la tomba de Franco sigui un lloc d’exaltació del franquisme i si el lloc pot ser desconegut per la població, molt millor”. Pel que fa als desapareguts durant la guerra, opina que s’ha de continuar fent feina per la recuperació de la memòria.

 

José Esteban Català, Ciutadans

“El sistema que tenim ara funciona, nosaltres no el canviaríem” afirma Català de Ciutadans. Pel que fa a la possibilitat d’un referèndum, explica que dins de la constitució no es registra aquesta possibilitat i per tant ara mateix no es podria fer. D’altra banda, creu que la monarquia no és una herència franquista i considera que el canvi de rei s’ha conegut per bé “perquè Felip VI està molt preparat”. Finalment, pel que fa a les restes de Franco, considera que hi ha debats que interessen molt més a la població i per la qüestió de fosses comenta: “A tothom li agrada saber on estan enterrats els seus”.

Back To Top
Search