Skip to content

NOTÍCIA

“Els olivars no són nous al Pla i al Llevant. Fins al segle XIX eren un cultiu molt habitual on ara hi creix vinya o cereal”

Joan Mayol, és el president de la DO Oli de Mallorca. Parlam amb ell del passat i del del present del cultiu d’oliveres a la nostra comarca. També de la vintena de tafones i envasadors actuals.

Es parla de collita extraordinària…
Tendrem un bon oli i n’hi haurà a voler. Però no serà una collita històrica, com ho va ser la del 2018. La producció d’oli mallorquí d’aquest 2023 i del 2024 podria situar-se en els 300.000 i 400.000 litres. Hi ha oliva, no està danyada i en veim un esplet als arbres.

Si parlam d’olives, de què depèn que una collita sigui bona?
Les raons d’aquests bones perspectives les hem de cercar en la climatologia. Enguany han coincidit certes circumstàncies que són bones per a l’olivar. La tempesta Juliette va dur unes pluges que varen anar molt bé durant la primavera. La temperatura no va ser elevada fins que els arbres ja tenien el fruit. Perquè l’any passat la calor va coure les flors i va fer minvar molt la producció. I en el darrers mesos no hem patit calabruixades. A més, la calor de l’estiu ha fet que no proliferi la mosca, que pot arribar a fer molt de mal.

El negoci de l’oli ha atret inversors i nous empresaris aquests darrers anys a Manacor o a la comarca?
En aquests moments la majoria de productors, tafones i envasadors són locals. Alguns ciutadans estrangers s’han integrat a la DO però fan feina d’una manera artesanal i productiva, no són especuladors. Dels prop de 1.070 productors integrats a la DO Oli de Mallorca, no arriben a 50 els que s’hi dediquen plenament. La majoria combinen aquesta activitat amb agroturismes o altres empreses i tenen l’oli com una segona activitat.

Per què veim nous olivars al Pla i al Llevant?
El cultiu de les oliveres en pla permet assegurar l’aportació d’aigua. Les finques tenen possibilitat de reg i és un factor a tenir en compte durant els estius que són molt secs. Les oliveres de muntanya no tenen possibilitat de regar-se. Però els olivars no són nous al Pla i al Llevant. Fins al segle XIX eren un cultiu molt habitual. Les oliveres ara només recuperen un terreny que havien perdut, però que és el mateix on abans creixien.

Per què varen desaparèixer les oliveres del Llevant mallorquí?
Fins al segle XIX els olivars varen tenir una importància fonamental a tot Mallorca. Això va passar perquè un funcionari va indicar que a Mallorca es feia 10 vegades més oli del que realment es produïa. Això va fer pujar els impostos als pagesos i aquest error no es va esmenar fins 20 anys més tard. I llavors els pagesos ja havien arrabassat les oliveres. Va ser llavors que es varen estendre altres cultius com la vinya o els cereals.

És car l’oli de Mallorca?
L’oli mallorquí és barat. Si tenim en compte que per a elaborar un litre d’oli necessitam quatre o cinc quilos d’oliva, no es pot dir que vuit o deu euros sigui un preu excessiu. A més, l’oli local manté els preus, amb un petit augment per mor de l’increment dels costos de producció. Però l’oli de la península ha pujat prop d’un 60 per cent. Això s’explica perquè allà el mercat especulatiu hi juga un paper important. Aquí som massa petits. Tenim la sort de no interessar.

PUBLICITAT

Back To Top
Search