Skip to content

“M’agrada molt més un govern en minoria, perquè així són més visibles els resultats de la nostra feina”

Maria Antònia Sansó ha optat per segona vegada a la batlia de Manacor. I ha tornat a millorar resultats, que li serveixen per continuar sent la cap de l’oposició. Ara, però, en un context diferent, el d’un govern en minoria. Ens conta com ho gestionen, i com ho aprofiten…

Quina valoració fas d’aquests primers cent dies respecte dels darrers quatre anys? Hi has conegut canvis?
Dins els cent dies de qualsevol govern, consider que és prest per fer una avaluació. De la gestió diària sempre es veuen els resultats una mica més endavant. El que sí que hem vist és el que s’ha heretat de l’anterior govern. I el que ens hem trobat són moltes factures sense pagar, com les de la delegació de Festes. En total les factures sense pagar s’aproximen al milió d’euros.

Recentment aconseguíreu aprovar una moció amb el suport de tots els partits de l’oposició per donar al ple de l’Ajuntament les competències per prendre decisions en termes de mobilitat. Amb quin objectiu?
Està clar que en aquest mandat som conscients de la responsabilitat que tenim i de les oportunitats. Hi ha un govern en minoria i podem aconseguir dur endavant algunes de les nostres propostes. A la campanya electoral i mesos enrere ja criticàvem amb caràcter constructiu la qüestió de la mobilitat. Nosaltres podem estar a favor de tancar una zona al trànsit, sempre que es pugui, i que les mesures suposin solucions per als ciutadans, i no impediments. No estam d’acord amb la política de mobilitat de l’equip de govern, i per això presentàrem aquesta moció per modificar aquestes ordenances i arribar a eliminar a través del ple la ZPR i aconseguir que el tancament al trànsit sigui coherent, fins arribar a trobar l’equilibri entre anar a peu, en bicicleta o en cotxe, perquè hi ha gent que no pot triar.

No passau pena que l’equip de govern vagi amb punyeteria i jugui al qui dies passa anys empeny i aquests canvis arribin massa tard?
Una moció suposa aprovar una voluntat política, i nosaltres empram les eines que tenim. Ara bé, estarem vigilant setmana rere setmana i mes rere mes. La feina l’hem entregada, i per fer els canvis pràcticament s’ha de fer un copiar i aferrar. En dos o tres dies es pot tenir fet.

Us abstinguéreu a una moció del PSOE sobre la llengua. A Palma ja s’han aprovat mesures que debiliten la presència del català a les institucions i a l’administració. Però també anàreu a la festa dels 50 anys de l’Escola de Mallorquí. Us trobau un poc perduts entre dues aigües, en qüestions de llengua?
Els extrems no són bons, tant d’una banda com de l’altra. Nosaltres estimam les dues llengües i des del punt de vista nostre sempre cercam l’equilibri. No som cap partit que utilitzem la llengua amb un caire polític, ni per fer-ne bandera electoral.

Però al mateix temps feis feina per aprovar la segregació de l’alumnat a les escoles segons la llengua que parlin. Això pot suposar el trencament d’un consens en què vosaltres sempre havíeu participat, també.
El consens de l’estatut d’autonomia no es trencarà, ho puc dir clarament.

Parlem d’equilibris municipals. Hi hagué mai la possibilitat d’un pacte entre PP i PSOE?
Nosaltres només teníem una possibilitat per governar, i era aquesta. Ho havíem d’intentar al màxim, perquè un partit es presenta per governar.

Però no va poder ser.
No.

I per qui es va perdre?
Es va perdre més per l’altra banda.

Núria Hinojosa ha dit a les darreres entrevistes que hi ha un pacte encobert entre MÉS-Esquerra i el PP.
No hi ha cap pacte encobert. I planteig una pregunta. Hauríem presentat una moció on llevam les competències al batle en temes de mobilitat, si tenguéssim un pacte encobert amb ell? Nosaltres seguim el nostre full de ruta, que és el nostre programa electoral. Quan governes has de demostrar que l’has complit, i quan ets a l’oposició és més difícil demostrar res. Ara tenim l’oportunitat de poder fer complir qualcun dels nostres punts i donam suport a les propostes que consideram bones per a Manacor, hagin vengut d’on hagin vengut.

Per concretar una mica més. Núria Hinojosa diu que a ella no li telefonen per consensuar els punts. Et telefonen, a tu?
Hi pot haver telefonades de l’equip de govern cap a nosaltres, de nosaltres cap a l’equip de govern, o cap a Núria Hinojosa, o a la inversa. El que hem de fer és tenir la màxima entesa entre tots perquè així és més fàcil que les propostes puguin anar endavant. Parlam amb tothom.

Amb Vox també?
Jo agaf el telèfon a tothom.

A Capdepera MÉS i PP han pactat. Podria passar això també a Manacor?
Cada municipi té les seves coses. Capdepera és Capdepera i Manacor és Manacor. Jo ho veig dificilíssim. No hi ha hagut cap proposta, per descomptat. Parlam d’un municipi gros, i és ver que al final som persones i que moltes coses depenen de la bona entesa entre els qui hi som, però també és ver que a un municipi gros, les propostes i les polítiques ja tenen un caire molt més ideològic. Jo ho veig complicadíssim. Mira només en el tema de mobilitat les diferències que ens separen. La nostra naturalesa és no estar junts. Ara bé, en temes d’estat ens hem de posar d’acord perquè les propostes puguin anar endavant. Nosaltres tenim la mà estesa perquè tot el que pugui arribar de Govern i Consell cap a Manacor sigui viable.

Podria ser que darrere aquesta voluntat de governar en minoria hi hagi aquesta intenció de bastir ponts amb el PP per garantir l’arribada de recursos des de Palma?
Podria ser, però això ho hauríem de demanar al batle. Un polític ha de fer el que pugui per intentar que en el seu municipi les coses vagin tan bé com sigui possible. I nosaltres tant des del Govern com des del Consell ho intentarem.

No us sentiu estranys votant un dia al costat del PSOE, un altre dia al costat de MÉS-Esquerra, un altre dia amb Vox?
(Riu) Sí, això ho fa el govern en minoria. Però un salva les propostes com creu que les ha de salvar. Nosaltres tenim molt clar el que votam i per què ho feim. No sé el PSOE amb quin criteri fa les seves votacions, però nosaltres sí que sabem perquè feim les nostres.

És bo per al poble un govern en minoria? No alentirà determinades decisions?
Hi ha risc que s’alenteixin moltes coses. Però també és ver que no hi ha ningú que pugui estar relaxat. Consider que això és bo, perquè no tenim un govern d’esquerres contundent que pugui dur endavant les seves polítiques al cent per cent. M’agrada molt més així, perquè és veu més el resultat de la nostra tasca.

Tens un equip molt nou. Quin ambient hi ha?
Els veig molt motivats, perquè quan comences tens aquelles ganes i aquella motivació. I jo també hi estic. Cada un ha assumit les seves responsabilitats i surten propostes per millorar Manacor. He delegat feines i el grup funciona.

Agafareu una d’aquestes dedicacions que va aprovar el ple per als grups de l’oposició?
Hi votàrem a favor perquè consider que no som nosaltres els qui hem de llevar l’oportunitat que ho pogués tenir qualsevol dels grups municipals. Altres municipis com Calvià o Inca, ho tenen i amb més hores. Ho hem copiat al mínim. Qui ho hagi de menester ho ha de poder agafar. Per ara no hi ha ningú del nostre partit que ho vulgui agafar.

Back To Top
Search