skip to Main Content

La irrupció de VOX en el món educatiu

D’ençà de la seva arribada als governs autonòmics i a les institucions, el partit d’extrema dreta ha posat l’escola en el punt de mira de la seva acció política. Les intencions són clares: per una banda, intimidar el col·lectiu docent; i per l’altra, destruir alguns dels pilars del nostre sistema educatiu i, de retruc, invalidar els continguts dels projectes educatius dels centres.
Els dimonis que VOX vol abatre i desterrar d’una manera definitiva de les aules són, entre d’altres, l’educació afectiva i sexual, la coeducació, la memòria històrica i l’aprenentatge de les llengües diferents del castellà en aquelles comunitats amb més d’una llengua oficial.
En el cas de Múrcia, per exemple, la Conselleria d’Educació es va atrevir a publicar a les instruccions de principi de curs que els centres no podien programar cap activitat, ni escolar ni extraescolar, que tengués a veure amb la realitat del món LGTBI; ben assessorada, a més de per VOX, per l’entitat ultracatòlica Hazte Oir. Un cop es varen adonar de la barrabassada que havien posat per escrit, finalment suprimiren aquest apartat. La resposta dels centres de la Regió de Múrcia va ser aclaparadora: varen seguir programant, més que mai, activitats relacionades amb les diverses maneres de viure l’afecte i la sexualitat.
A Andalusia, primer lloc en què VOX ha accedit al govern d’una comunitat autònoma de la mà del Partit Popular i Ciudadanos, intenten posar en marxa el que es coneix com a “pin parental”. És com una mena de “clau” que les famílies tendrien per autoritzar o no que els seus fills i filles participin en determinats continguts escolars. Una estrafolària proposta d’educació a la carta que no té cap tipus d’empara legal i que romp la igualtat d’oportunitats de l’alumnat a l’hora d’accedir als continguts curriculars i a una educació integral, al qual tots tenen dret.
Els temes d’igualtat entre homes i dones, la violència de gènere, el respecte i la tolerància cap a persones de distinta identitat sexual no són matèries extraescolars. Formen part del currículum escolar i aquest ve determinat per la normativa estatal i autonòmica. L’únic que les famílies poden decidir és si els seus fills participen en determinades excursions organitzades per l’escola o si estudien religió o no. I no se’n parli més. Malgrat la contundència d’això, uns pares han denunciat un professor de Baena, Còrdova, per haver projectat un documental d’una víctima de la violència de gènere, amb les benediccions i el suport de VOX.
Als cadells d’Abascal a les Illes Balears ben aviat els va entrar salivera i, ja com a membres del Parlament, presentaren al president de la cambra una llista amb els 52 centres que volen visitar: una gran majoria centres públics i, per tal d’intentar despistar el personal, uns pocs col·legis privats. Els motius de tan noble anada a les escoles i instituts? Esbrinar possibles sospites d’adoctrinament catalanista i d’ideologia de gènere. Si la qüestió no fos prou seriosa, n’hi hauria per riure fins a esclatar de mal de panxa…
Les normes que prepara la Conselleria per regular aquestes visites, a les quals tots els diputats tenen dret, no permetran que es facin durant l’horari lectiu ni que interfereixin cap activitat docent. Seran rebuts pels equips directius i acompanyats per un membre del Departament d’Inspecció. El cert, però, és que no aconseguiran ni atemorir el professorat ni desprestigiar la bona feina que es fa des de les escoles i els instituts de les Illes Balears ni atiar el foc de la confrontació social, com pretenen aquests llops amb pell d’anyell. VOX, arruix de les nostres aules!

Montserrat Nadal

Back To Top
Search