Skip to content

La SAM s’encarregarà de la neteja, del manteniment i de l’explotació de les nou platges urbanes del municipi de Manacor

L’adjudicació a l’empresa municipal vendrà acompanyada de canvis, innovacions i una major cura del medi ambient: manco para-sols i gandules, sense kayaks ni patinets i amb rentapeus en lloc de dutxes

A partir d’enguany, la SAM s’encarregarà de gestionar les nou platges urbanes del municipi. Concretament de la seva neteja, del seu manteniment i d’explotar el servei tant de gandules com de para-sols. Ho assumirà l’empresa municipal com a encàrrec de l’Ajuntament de Manacor. La seva regidora i presidenta, Cristina Capó, explica que han “optat per fer un encàrrec de gestió”, “que no és el mateix que internalitzar el servei”. Aquesta empresa se n’encarregarà durant els pròxims dos anys amb la possibilitat de prorrogar-ho durant dos anys més. Ara bé, encara que inicialment es contempli la gestió per part de la SAM per un temps curt, confia en les possibilitats que, a la llarga, s’acabi internalitzant.

Però que aquesta empresa municipal netegi les platges manacorines no és nou. Ja ho va fer l’any passat. Cristina Capó puntualitza que es van haver de fer càrrec perquè l’empresa que havia guanyat la licitació del servei de gestió i manteniment no va voler prorrogar la concessió. Ara bé, no van haver d’assumir altres serveis que sí que agafen el 2021. A més a més, la regidora afirma que de cara a aquesta temporada “és arriscat treure la licitació com era habitual perquè no se sap si vendran turistes”. No se sap què passarà. “Si ho licitàvem, probablement cap empresa es voldria presentar, i vam optar per fer l’encomana de gestió”, explica.

Afany de servei

Amb la gestió de les platges per part de l’empresa municipal “anam a donar un bon servei, no a treure doblers”, afirma Capó. Això implicarà alguns canvis i novetats a les platges de s’Illot, Porto Cristo, Cala Anguila, Cala Mendia, Estany de’n Mas, Cala Antena, es Domingos Grans, es Domingos Petits i Cala Murada. Per una banda, amb aquesta municipalització, es farà un ús racionalitzat de l’espai. Per l’altre, també, es vetllarà pel medi que ens envolta.

Menys para-sols i gandules

Un dels canvis més notoris i destacables és que arreu de les nou platges hi haurà un total de 936 gandules i 443 para-sols, la meitat del que acostumava a haver-hi durant les temporades anteriors. “La platja també ha de ser per la gent que no està davall els para-sols de pagament, és per disfrutar-la”, afirma la regidora. Des de l’Ajuntament ja s’han aprovat els plecs de condicions per treure la licitació de compra de tot el material necessari per explotar-les, però també per netejar-les. Segurament que aquests no comencin a arribar fins molt poc abans de l’estiu, per la qual cosa les platges no estaran cent per cent muntades fins a final de juny, explica Capó.

Així mateix, per l’estiu del 2021 i a diferència dels altres anys, no hi haurà servei ni de kayaks ni de patinets. Des de l’Ajuntament de Manacor no consideren “que sigui adient” si es té en compte  la situació sanitària que vivim.

Amb tot, la gestió que en farà la SAM de les platges de Manacor prioritzarà el fet de tenir cura del medi ambient. És per aquest motiu que optaran per “fer les neteges de manera més natural per a la seva conservació”. En alguns casos es continuarà utilitzant maquinària, però es decantaran més per la neteja manual. Així es respectarà la natura, s’evitarà tanta pèrdua d’arena i es conservarà més la vegetació. Per ser més concrets, a les platges de Porto Cristo, Cala Anguila, s’Illot, s’Estany d’en Mas i Cala Mendia es realitzarà la neteja manual amb el suport de la mecànica quan sigui necessària; a Cala Murada, es Domingos Petits i es Domingos Grans la neteja mecànica no es podrà realitzar més de cinc vegades mensuals; i a Cala Antena només es podrà fer net amb mitjans manuals.

Rentapeus enlloc de dutxes

També cal destacar que s’acabaran substituint les dutxes per rentapeus amb la intenció de què no s’abusi de l’aigua, “que se’n tudava molta”. “Hem de ser més responsables”, afirma Cristina Capó.

Seguint la línia i amb la mateixa finalitat, durant l’hivern posaran posidònia “perquè es mantengui l’arena”. La regidora de la SAM explica que “ara hi haurà més manteniment, a veure si les podem conservar més”. Així mateix, en els casos que s’hagi de retirar la posidònia per acumulació, perquè pugui dificultar l’accés dels usuaris o per mor de temporals, aquesta es retirarà i recol·locarà seguint la normativa autonòmica i municipal.

Cal remarcar que el que gestionarà la SAM és la neteja, el manteniment i l’explotació de gandules i para-sols de les platges. Els altres serveis, com els xibius i els socorristes, es continuaran externalitzant, per la qual cosa es durà a terme la licitació corresponent.

Ampliació de plantilla a la SAM

El fet que l’Ajuntament es faci càrrec de la gestió de les platges també provoca que s’hagi d’ampliar la plantilla de l’empresa municipal amb un total de 18 persones i així garantir un bon servei. La regidora remarca que, “com que les platges són petites, hi ha d’haver una persona a cada lloc per explotar-les”. És per això, que el Consell de la SAM ja ha aprovat l’obertura de dos borsins de feina, un de peons i l’altre de conductors. De les 18 persones que es contractin, es diferenciarà un conductor, 11 operaris anuals, cinc operaris temporals i un encarregat.

Amb l’ampliació de la plantilla, també es garantirà poder dur a terme la neteja corresponent per prevenir la Covid-19. Les dutxes i els rentapeus es netejaran una vegada al dia i els serveis higiènics, tres.

Back To Top
Search