skip to Main Content

“L’anyada serà bona, el raïm és completament sa i creim que la producció de vi podria augmentar un 10 per cent”

El president de la DO Pla i Llevant, Antoni Bennàssar, augura una anyada esplèndida en què la producció i la qualitat del vi anirà a l’alça a Manacor i a la comarca. Parlam amb ell de la verema i del tot el que trastoca a les vinyes el canvi climàtic.

Les calorades i la sequera que patim seran un obstacle per l’anyada 2023?
La temperatura augmenta, però les vinyes i el raïm resisteixen bé els efectes del canvi climàtic. Però tot això afecta la maduració. En aquest procés puja el contingut en sucres dels raïms i de manera paral·lela baixa en l’acidesa. Un bon vi necessita que els sucres i l’acidesa estiguin equilibrats. Els pagesos i els enòlegs es fixen en tot això per decidir quan convé collir el raïm. Si fa més calor, tot madura més aviat. Aquest és el motiu principal que explica que la verema comenci cada vegada més prest.

La calor que hem patit ha afectat la maduració i la qualitat del raïm?
Les condicions de temps atmosfèric que condicionen la qualitat del vi han estat favorables. Les plogudes del maig i del juny han deixat saó. És cert que ha fet calor. Però tot i que hem viscut nits tòrrides, en general la diferència de temperatura entre les nits i els dies ha ajudat a madurar bé els fruits. El raïm és completament sa. Les plagues i les malalties pràcticament han passat de llarg. El míldiu no ha existit, va aparèixer la cendrada, però es va poder controlar molt bé.

Pensau que l’anyada 2023 serà d’aquelles que es poden titllar d’històriques?
L’anyada serà bona, el raïm és saníssim i creim que la producció de vi podria augmentar un 10 per cent. Les previsions varien depenent de cada celler. A més, també hem de pensar que cada varietat de vinya té limitada la producció de raïm a determinats quilos per hectàrea. Però hi ha més raïm i de més qualitat. Això vol dir que si la feina es fa bé dins el celler, el febrer o el març sabrem si podem parlar de vins excel·lents.

Farà falta més promoció per vendre més vi?
Sortosament tot el vi de Mallorca es ven. No existeixen els excedents. Per exemple, a mitjan juliol ja s’havia venut pràcticament tot el vi blanc i rosat que els cellers havien tret al mercat.

Quin pes té Manacor a la DO Pla i Llevant?
En Pere Seda i els dos cellers dels germans Gelabert, n’han estat impulsors des dels inicis. A més, el municipi concentra la meitat de la producció de la Denominació d’Origen.

Qui són els grans consumidors del vi del Pla i Llevant? 
El 90 per cent es ven a Mallorca. I l’altre 10 per cent s’exporta. Sobretot a Alemanya, Suïssa i altres països del nord d’Europa.

Els grans hotelers i restauradors són a les llistes dels vostres clients?
La immensa majoria ofereixen vi de Mallorca a les seves cartes, els clients volen tastar cada vegada més producte local. No estam en una situació ideal perquè els nostres vins encara estan en minoria a les cartes.

Back To Top
Search