Skip to content

“Les llàgrimes són la sang de l’ànima”

El Col·lectiu de Dones de Llevant homenatjà una vegada més a la plaça de les perleres les dones víctimes de violència masclista durant el 2023 a l’Estat espanyol. Carme Vidal va ser l’encarregada de llegir el manifest.
“La misogínia no podrà talar l’arbre de la justícia, la pau i la igualtat, perquè les seves arrels són el substrat de les nostres vides, ens ajuden a créixer com a persones i extreuen el que és bo del que la natura ens regala. El seu tronc és fort i robust i el masclisme no el doblegarà, perquè representa la nostra fortalesa i l’autoestima. Les branques són els camins que no han pogut seguir les dones i infants a qui la violència masclista ha arrabassat les seves vides”. Així parlava la felanitxera Carme Vidal a l’acte d’homenatge a les dones víctimes de violència masclista que cada any té lloc a la plaça de les Perleres.  Vidal recordava així la tala del simbòlic vegetal dia 20 de gener de 2022 per part d’uns vàndals, només dos mesos després d’haver estat plantat. Però el Col·lectiu de Dones de Llevant, perseverant com l’aigua que copeja una vegada i una altra la  roca fins a reblanir-la, tornà a plantar l’arbre.
De l’arbre sembrat, també simbòlicament, en penjaven dimarts passat dos enfilalls de llàgrimes, fins a comptar-ne cinquanta-dues, que són les víctimes que han estat assassinades a mans de la violència masclista a l’estat espanyol durant aquest 2023. “Som davant aquest arbre ple de llàgrimes, llàgrimes que representen les dones que aquest any, el masclisme més ranci i duit al límit extrem de la violència, un any més ha arrabassat les seves vides. Les llàgrimes són el llenguatge silenciós del dolor. Si les llàgrimes vessades per totesaquestes dones parlassin, narrarien moments de tristor, dolor, por, pànic… perquè les llàgrimessón la sang de l’ànima”.
Segons recordà Vidal, enguany, “des de l’any 2003 fins al dia d’avui han assassinat 1.237 dones a l’Estat espanyol, per un motiu: haver nascut dona”, per acabar dient que “tot això només és la punta de l’iceberg perquè les dades oficials també ens indiquen que en aquest país, 1 de cada 2 dones han patit violència masclista durant la seva vida i que 1 decada 5 l’ha sofert en els darrers 12 mesos”.
Finalment, Vidal volgué recordar també la importància de la constància en la lluita feminista, que ha estat clau per afavorir la sensibilització davant la xacra social que suposa la violència masclista.
La lectura del manifest es va cloure amb “un minut de silenci per totes elles i després un gran aplaudiment, per elles i per lapersona que avui no és aquí en cos, però sí amb ànima, que és n’Antònia Matamales Prohens”.
L’esdeveniment, organitzat pel col·lectiu de Dones de Llevant,  comptà amb l’assistència del batle Miquel Oliver i dels regidors Carme Gomila, Mateu Marcé, Joana Maria Llull, Núria Hinojosa i Llorenç Mesquida. També hi va ser present la històrica lluitadora i exdirectora de l’IBDona Maria Duran, així com també Xisca Mas, presidenta del Lobi de Dones.
Back To Top
Search