skip to Main Content

L’escorxador de Manacor es prepara per les obres que el 2024 el convertiran en el de referència a Mallorca

L’Ajuntament de Manacor ja té dins el calaix els fons necessaris que han de fer de l’escorxador de Manacor el centre de referència pels ramaders de tota l’illa. El Consell de Govern va autoritzar la setmana passada la transferència de 700.000 al consistori per finançar les inversions de condicionament i millora de les instal·lacions de l’escorxador. En conjunt, el Consell de Mallorca i el Govern hauran aportat un milió i mig d’euros a la reforma. Des de l’Ajuntament, a més, asseguren que el projecte es troba en fase de licitació, de manera que les obres podrien començar d’aquí a poques setmanes.

Una de les actuacions més importants que encara queden pendents és la substitució del terra de tota la zona de sacrifici, a més de la renovació de bona part de la maquinària. Es tracta de la segona fase de la intervenció per actualitzar aquesta infraestructura municipal, que va tancar les portes l’any 2019 després de detectar-hi deficiències sanitàries que feien impossible continuar sacrificant-hi animals. Des de llavors els ramaders de la comarca han de dur els animals a sacrificar a altres escorxadors, com el d’Inca, el de Felanitx, o el de Palma. Però la intenció del Govern, el Consell i l’Ajuntament de Manacor és convertir l’escorxador manacorí en el de més activitat de l’illa. Segons les dades de la Conselleria d’Agricultura, la millora i l’adequació d’un escorxador de les característiques del de Manacor permetrà assolir una taxa de sacrifici del 22,8% dels caps de bestiar boví, el 18,7% del porcí d’engreix, el 39,6% de les porcelles i el 47,9% de l’oví.

Aquesta segona fase de la modernització de l’escorxador municipal arriba després que fa un any acabasin les actuacions que va impulsar-hi l’Ajuntament. Amb una inversió directa de mig milió d’euros es va instal·lar el circuit d’aigua calenta, es varen instal·lar nous abeuradors i noves barreres als corrals dels animals, es va adquirir nova maquinària per etiquetar i pesar, es varen adequar les habitacions on es tracten les pells i altres residus…

Així fa un any que l’Ajuntament va aconseguir esmenar pràcticament totes les deficiències per les quals la conselleria de Sanitat i Consum havia obligat a aturar l’activitat i els sacrificis a l’Escorxador manacorí. La infraestructura havia patit una degradació evident i l’empresa concessionària que el gestionava no va fer les inversions de modernització i adequació a la normativa que reclamaven els inspectors. Aquest fet va obligar a tancar l’escorxador per primera vegada l’any 2018 i després d’uns mesos de represa d’activitat, l’escorxador va tancar les portes un any després i encara avui continuen tancades.
A més de reformar part de la maquinària i les instal·lacions l’Ajuntament de Manacor també va pintar diverses àrees de l’interior de la instal·lació, s’han fet reparacions als banys i a l’entrada, s’ha adequat el sostre de les dependències veterinàries, s’ha fet la instal·lació contraincendis i s’han canviat totes les teulades dels corrals i de la nau principal de sacrifici.

Ara comença el termini d’un any en què haurà d’estar enllestida la reforma integral de l’escorxador. Les aportacions del Consell i del Govern per a la fase final de les obres s’han d’haver gastat abans que acabi l’any 2024. L’Ajuntament, el Govern i el Consell asseguren que fan feina conjuntament per la reobertura de l’escorxador. Segons el consistori manacorí, la intenció és que una vegada s’hagin enllestit les obres, una empresa es faci càrrec del funcionament i del manteniment de les instal·lacions. La concessionària rebrà també una subvenció per acabar de fer totes les inversions necessàries per al seu funcionament. Tot per donar suport al sector primari i a la indústria càrnia de proximitat.

Back To Top
Search